dimarts, 1 d’octubre del 2019

El més consultat a Onadaedicions.com durant setembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de setembre.

FICCIÓ

1. Estellés, de mà en mà. Setembre és el mes estellesià per excel·lència. Un 4 de setembre de fa 95 anys hi naixia a Burjassot i des de fa un temps, quan l'estiu deixa pas a la tardor és quan nombroses poblacions celebren la seua poesia en les Festes Estellés. Hi ha moltes maneres d'aproximar-se al poeta, i el músic Borja Penalba i l'actor Francesc Anyó ho van fer des de la música i la interpretació, amb un espectacle que s'ha materialitzat en un llibre que antologitza Estellés per temes.

2. Esos dichosos dichos. Una de les darreres novetats de la col·lecció d'àlbums infantils il·lustrats Imagina és el debut en la literatura per als més menuts del pintor peniscolà Sergi Cambrils. Després dels sorprenents microrelats de "Tropecientas trompas", Cambrils posa el seu surrealisme divertit i oníric en una sèrie de vinyetes que amaguen, com a metàfores visuals, frases fetes i expressions populars en castellà.

3. Anys llum. Amb aquest poemari, Josep Porcar va guanyar el darrer Premi Ciutat de Sagunt. És un guardó que se suma als reconeixements que ha rebut la literatura del castellonenc, esdevingut en un dels noms de referència de la poesia valenciana contemporània. Aquest nou llibre de ressons còsmics tracta de la lluita després d'una profunda commoció.

4. Quimera. Després del gran èxit de "Cita a la Paret de Gel", l'escriptora Margarida Aritzeta ha tornat al catàleg de Maremàgnum, la col·lecció juvenil d'Onada Educació, amb aquesta novel·la de ciència-ficció distòpica i d'aventures. Yubley és un jove que es troba en una ciutat desconeguda sense saber com ha arribat, de seguida algú el persegueix i ha de fugir pels túnels del metro, ajudat per una misteriosa xica que l'enamora a l'instant.

5. La Germandat. Complot contra les dones. El Full de Lectura, club de lectura virtual que organitza la Fundació Full, ha escollit aquesta novel·la de David Miró per a aquest mes de setembre. Els i les participants del fòrum virtual han pogut d'endinsar-se en la trama que amaguen un grup d'homes poderosos per evitar que les dones puguen accedir al poder. Un thriller feminista i original, amb un llenguatge directe i periodístic que no deixa ningú indiferent.

NO FICCIÓ
 
1. Benicarló, 1841-1965. No són poques les poblacions que desitjarien comptar amb una historiografia tan rica i rigorosa com la que va preparar l'historiador Juan Luis Constante amb Benicarló, ara fa uns anys. Una obra enciclopèdica de luxe, en tres volums, que arreplega, analitza i divulga l'avenir d'aquesta ciutat del Maestrat des de l'any 1841, quan es crema el vell arxiu medieval, fins quasi els nostres dies.

2. Olivo y aceites de calidad. Les oliveres i l'oli és un símbol de la península ibèrica, però, què es pot dir de la vessant industrial de l'oleïcultura. Els enginyers agrònoms Joan Tous i Josep Maria Franquet aborden aquesta extensa obra enciclopèdica en la qual hi analitzen totes les facetes del sector: les varietats, els tipus de cultius, les maquinàries, sense deixar de banda un complet apartat històric sobre l'època daurada dels olis de les comarques meridionals catalanes.

3. Maquis i masovers. Després de la Guerra Civil, els comunistes van plantar cara al règim franquista amb les partides de maquis. A les muntanyes d'Aragó, València i Catalunya va actuar l'AGLA, l'Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, formada per antics combatents i per persones que fugien de la repressió. Aquest llibre de l'historiador Raül González Devís tracta la qüestió del maquis des de la relació amb els habitants d'aquestes regions perifèriques i disseminades.

4. El parlar de Càlig. L'estiu de 2016 s'estrenava aquest assaig filològic en el que Berta Sans explorava la varietat lingüística del seu poble, Càlig, al Baix Maestrat, a partir d'un complet anàlisi fonètic, morfològic, sintàctic i lèxic, en el que destaca un extens vocabulari de paraules i expressions típicament locals, un autèntic patrimoni oral a conservar.

5. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Passen els anys i continua sent un clàssic imprescindible per als amants d'aquest ingredient tan nostrat i a la vegada, tan menyspreat per la seua fama de succedani. El receptari que va publicar la Fundació Alícia i diversos cuiners i restauradors catalans ha demostrat que la garrofa és un aliment saludable i versàtil, que sorprendrà als paladars propis i estranys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada