El diari digital ebrenc A Prop ha entrevistat Andreu Caralt amb motiu de l'estrena del seu nou llibre "El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili", una mirada històrica als anys de la Segona República, la Guerra Civil i la immediata postguerra a la capital del Montsià. Us en deixem un fragment.
El periodista i historiador especialitzat en la Batalla de l’Ebre, Andreu Caralt, publica nou llibre. És el resultat d’una recerca exhaustiva sobre la ciutat d’Amposta i els fets que hi van ocórrer durant la guerra civil espanyola. S’hi recull el que va passar des dels anys previs a a guerra fins a la repressió franquista i l’exili de molts ampostins.
Per què Amposta és l’escenari principal d’ ‘El somni trencat’? Què la va fer especial?
L’any 2019 vaig guanyar la segona edició del premi de recerca Jordi Fontanet promogut per l’Ajuntament d’Amposta. El premi consistia en una beca per a dur a terme un estudi de la Guerra Civil a Amposta, i la publicació del llibre és el resultat de la recerca, realitzada durant un any i mig.
Quins episodis són els més destacats ocorreguts a la capital del Montsià durant la Guerra Civil?
Amposta, com la majoria de poblacions de les Terres de l’Ebre, va patir múltiples esdeveniments durant la Guerra Civil, alguns d’ells de forma més severa que a la resta de Catalunya com és el fet que el riu Ebre fou front de guerra entre els dos exèrcits durant nou mesos, d’abril de 1938 a gener de 1939. Pel que fa a Amposta, diversos episodis converteixen el seu cas en especial. En primer lloc, la fortalesa del moviment anarquista, que va impulsar una revolució social radical al municipi, el símbol de la qual és l’organització d’una gran col·lectivitat fonamentalment agrícola i un profund procés de municipalització de serveis. En segon lloc, l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat i la posterior evacuació de població civil per trobar-se enmig del front de guerra. En tercer lloc, l’operació de la batalla de l’Ebre entre el terme de Tortosa i la partida ampostina de la Carrova, on van morir molts soldats de la XIVa Brigada Internacional republicana. I per últim, el gran exili d’ampostins, sobretot anarquistes, a França i països llatinoamericans l’any 1939.
Com vas començar a investigar sobre Amposta i el que hi va passar durant la guerra?
El meu interès neix el 2018 quan l’Ajuntament d’Amposta ens va demanar a la meva empresa, Terra Enllà, la possibilitat de desenvolupar una ruta guiada pels espais de la Guerra Civil a la ciutat. Així va començar el procés de recerca que un any després vaig poder desenvolupar plenament gràcies a l’atorgament del premi.
Sovint, al nostre territori, i al país en general, ens adonem que hi van passar fets històrics de vital importància, però que no els coneixem en profunditat. Per què creus que passa? Fa falta educació en àmbit de memòria històrica?
En l’àmbit educatiu, i especialment a les Terres de l’Ebre, s’està fent una bona tasca d’impuls de les humanitats i de generar interès en la història contemporània. Són nombrosos els alumnes de batxillerat, per exemple, que elaboren bons treballs de recerca sobre fets de la Guerra Civil. En l’esfera política, l’interès és desigual, amb poques oportunitats de finançament per dur a terme recerques exhaustives, que necessitem temps i recursos. Molts dels supervivents han mort i malauradament jo no es podrà recuperar el seu testimoni. Així i tot encara hi ha molts aspectes de la nostra història recent que cal estudiar i recuperar, com crec he posat de manifest en el llibre.
Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada