dijous, 23 de gener del 2014

Benicàssim va acollir la presentació de "Sobre el caballito de madera" d'Andrea Aguilar-Calderón

L'escriptora costa-riquenya Andrea Aguilar-Calderón va presentar a Benicàssim el seu llibre "Sobre el caballito de madera", obra guanyadora del Premi Internacional de Literatura de Viatges. Una obra amb la qual acompanyem l'autora en el seu surrealista recorregut per Europa tot seguint la idea del músic Charly García: la vida és gaudir del pas del temps.


Andrea Aguilar-Calderón té tres passions: els homes, la literatura i els viatges. Un dia va decidir trencar amb el seu monòton treball com a telefonista d'una casa d'apostes, i amb tots els estalvis que tenia en aquell moment, es va llançar a viure aquestes passions. Va partir a recórrer Europa: Espanya, Suïssa, Àustria, Hongria, els Balcans ... i a partir de les moltes notes que apuntava en els desplaçaments i en les esperes en estacions i aeroports, va compondre el dietari amb el qual va guanyar el VIII Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim.

Un viatge dadaista

Aquest dimecres 22 de gener, Andrea Aguilar va presentar la seva obra ja editada a l'Espai de la Música Mestre Vila de la població de la Plana Alta. S'anomena "Sobre el caballito de madera" i ha estat publicada per Onada Edicions. El títol fa clara referència al dadaisme, un moviment artístic i literari que l'escriptora ha convertit en tota una filosofia de vida. "Vaig trobar un llibre sobre el dadaisme, com buscava l'impredictible, allò aleatori, i em vaig adonar que el dadaisme era jo. Sóc una d'ells, només que cent anys més tard, i fins i tot vull que la meva vida sigui espontània, aleatòria i fins i tot provocadora, però no vull que mai més la meva vida sigui monòtona", explica l'autora. I es pot dir que en aquest viatge pel continent ha aconseguit el seu objectiu: "em van passar coses realment aleatòries: treballar en un camp nudista a Montenegro, vaig bordar literalment a un empleat d'una botiga Armani a Zuric, també vaig estar en un hospital búlgar perquè gairebé perdo un ull, o em van deportar d'Albània", són algunes de les experiències que recull el seu primer llibre .

A la presentació també va intervenir-hi el crític literari i representant d'Onada Edicions Joan Carles Girbés, que va definir "Sobre el caballito de madera" com un "peculiar diari dels seus viatges, dels seus vaivens vitals, professionals i amorosos", impredictible com els propis viatges d'Andrea Aguilar. Per a Girbés, els dietaris són "una de les millors maneres de trobar-se i conèixer-se un mateix i de reflectir els sentiments en un moment concret". Per part de l'Ajuntament de Benicàssim, l'edil de Cultura Mauro Soliva va assenyalar l'aposta del consistori per les diverses convocatòries artístiques del municipi, i ha apuntat que "la cultura forma part de la nostra manera d'entendre el ser ciutadans i viure la nostra terra".


Preparant la segona part

Nascuda a San José, capital de Costa Rica, Andrea Aguilar-Calderón és periodista i compta amb estudis en Filologia Espanyola. Després del viatge recollit en "Sobre el caballito de madera" ha continuat el seu recorregut pel món, en aquesta ocasió per Àsia: l'Índia, el Nepal o Sri Lanka han estat noves destinacions que pròximament formaran part de la seva nova incursió en la literatura de viatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada