Arxiver, historiador, poeta, doctor en Dret. Jesús Massip i Fonollosa (Roquetes, 1927) ha estat una de les personalitats de la cultura ebrenca al llarg de la segona meitat del segle XX i principis de l’actual, tot formant part d’una generació única junt a altres grans noms com Gerard Vergés, Manuel Pérez Bonfill o Zoraida Burgos. Una generació que va haver de reconstruir la cultura al sud català després de la Guerra Civil, amb fites com la revista GEMINIS, de la qual Massip va ser fundador, l’any 1952.
Tota aquesta experiència —personal, professional i cultural— queda plasmada en la biografia que li ha dedicat Xavier Garcia, publicada per Onada Edicions i que es presenta al Saló de Plens de l’Ajuntament de Tortosa aquest divendres 23 de maig, a partir de les 20 hores. L’acte comptarà amb la participació, a més del biògraf i el biografiat, del crític literari Àlex Broch, el periodista i historiador Josep Bayerri, el delegat de Cultura a les Terres de l’Ebre Ferran Bladé i l’alcalde de Tortosa Ferran Bel.
“Jesús Massip i Fonollosa. Resum biogràfic” s’estructura de manera cronològica, des de la infantesa i els anys d’estudis i aprenentatges al costat de poetes com Carles Riba i del teòleg Joan-Baptista Manyà fins a la seua tasca al capdavant de l’arxiu tortosí. A partir de la conversa entre Massip i Xavier Garcia, coneixem també la seua extensa bibliografia a camí entre la poesia (“Libro de ausencias”, “Llibre d’hores”, “Cendra vivent”, “La terra encesa”) i el llibre jurídic i historiogràfic (“La gestació del costums de Tortosa”, “Inventari de l’Arxiu Històric de Tortosa”, Edició crítica de Costums de Tortosa”, etc.). Una antologia de textos de Jesús Massip i un recull fotogràfic tanquen el volum.
Aquesta biografia de Jesús Massip forma part de la col·lecció Gent nostra, d’Onada Edicions, dedicada a les personalitats culturals de les Terres de l’Ebre i el Maestrat. S’ha publicat conjuntament amb la biografia del ceramista jesusenc Joan Panisello, els quals acompanyen els dos primers volums dedicats a Gerard Vergés i a Manuel Pérez Bonfill, aquest darrer també escrit per Xavier Garcia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada