Conéixer el país des de les cassoles i els fogons
La gastronomia és molt més que menjar. És tradició, és patrimoni, és un reflexe de la societat, la seua història, la seua parla i els seus costums. Per aquest motiu els receptaris de la col·lecció La Teca van més enllà de simples receptaris: és una carta de presentació dels pobles i dels territoris cap a l'exterior i una identificació cap a l'interior. El territori és un element central en els títols d'aquesta série, fins el punt que un ingredient o un plat esdevé autèntic símbol del lloc i de la seua gent.
El pas de la primavera a l'estiu va vindre acompanyat del llançament gairebé simultani de dos receptaris, l'un a les Terres de Mestral, l'altre, a la Tinença de Benifassà. Dos espais geogràfics i humans ben delimitats amb un fort sentiment de pertanyença a la comarca. Aqui acaben les similituds entre els dos projectes. "La cuina de les Terres de Mestral" fa referència als municipis de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip, i porta la clotxa com a element de referència. De fet, la Fundació Alícia, autora del receptari, divideix el llibre en dues parts, la primera de cuina tradicional i la segona a noves i originals versions d'aquest àpat, autèntic menjar ràpid mediterrani. A més a més, el llibre està en doble versió català i castellà.
El receptari mestralenc es va presentar a Tivissa
Per la seua banda, "La cuina de la Tinença de Benifassà" se centra en la comarca més septentrional del País Valencià, un paisatge de muntanya salpicat per la Setena, els set pobles que han viscut sota l'ombra del Monestir i Convent de Santa Maria de Benifassà. L'autora Luisa Viñas, de la veïna població de La Sénia i amb una forta vinculació a la Tinença, va contactar amb persones de la Pobla, el Ballestar, el Boixar, Coratxà, Fredes, Bel, Castell de Cabres i els masos de Magraner per obtindre les receptes que marcaven el dia a dia i les festes. Durant l'estiu, Viñas va presentar l'obra per tota la Setena, amb un gran acollida entre els nadius, els descendents i els visitants.
Una de les diverses presentacions de Luisa Viñas. Ací, a la Pobla de Benifassà
La Fundació Alícia va publicar un segon receptari en aquest 2014. Ja cap el novembre va presentar "La clementina d'Alcanar a la cuina", una obra en la qual prenia el fruit per excel·lència del municipi més meridional de Catalunya i el feia protagonista de tota mena de plats i combinacions. L'obra es va presentar amb un acte que va fer menut el saló d'actes dels Serveis Agraris canareus, i aquestes setmanes, ha estat una de les eines que s'han utilitzat per promoure el consum de cítric d'Alcanar als mercats de Barcelona.
Gran acollida canareva al receptari sobre el seu producte estrella
De novembre també és "Aceite Via Augusta, esencia del Territorio Sénia / Oli Via Augusta, essència del Territori Sénia". Aquesta obra de la Mancomunitat de la Taula del Sénia i publicada a la col·lecció que duu el seu nom, és molt més que un receptari, és tota una invitació a descobrir el territori de cruïlla entre València, Catalunya i Aragó, llar de les oliveres mil·lenàries i dels mars d'oliveres que donen l'oli de cupatge denominat Via Augusta, que ha servit d'inspiració a gairebé quaranta restauradors d'aquesta zona per crear una diversa llista de propostes culinàries. El prestigiós cuiner gironí Joan Roca en signa el pròleg.
Miquel Àngel Pradilla, d'Onada, i la gerent de la Mancomunitat, Tere Adell, van estrenar el llibre a Benicarló
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada