Rosa Monlleó, professora del Departament d'Història Contemporània de la Universitat Jaume I, ha ressenyat el llibre "Salir del silencio. Voces de Càlig 1900-1938" de Martha Heard a la revista Pasado y Memoria. Revista de Historia Contemporánea. Per a Monlleó, directora acadèmica del projecte "Recuperació de la Memòria Històrica Local", les entrevistes orals que va dur a terme Heard entre els veïns de la vila de Càlig fa un quart de segle s'inscriu, d'entrada, en la llarga sèrie d'hispanistes, sobretot francesos i anglosaxons, que es van veure atrets per la història, la societat i les cultures que conformen la Península Ibèric.
La gran atracció que Martha sent per l’anarquisme, transformador del món, es mostra en el relat minuciós que fa en diversos capítols de l’arribada de la Segona República i sobretot de la Guerra civil quan afirma que “Al estallar la guerra las ideas se convierten en acciones”. Molts veïns i veïnes de Càlig somien en tindre una vida millor, major educació, uns sous més dignes i un món menys competitiu i més preocupat per les necessitats humanes. L’autora desgrana com es va organitzar la col·lectivitat a Càlig de la mà dels seus amics anarquistes: Amador Bonet, José Manuel Borrás i Joaquín Querol. Intenta demostrar que la violència no la van exercir tots els anarquistes, ni tots els que van muntar la col·lectivitat i altres accions revolucionàries.
A través de les entrevistes, Heard aplega a revelar els motius de "la mobilització revolucionària de Càlig", en paraules de Monlleó. En primer lloc, la misèria que aboca a la migració d'una part de la població cap a França, on perceben el funcionament d'una democràcia consolidada. Després, l'educació per mitjà dels diaris i revistes anarquistes que es repartien per tota la comarca, sense oblidar els coneixements que aporten persones compromeses d'arreu de l'Estat quan arriben a Càlig i el Maestrat.
Podeu llegir la ressenya sencera de Rosa Monlleó tot seguit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada