Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes de desembre.
FICCIÓ
1. Mango con pimienta. El periodista madrileny Ángel Martínez Bermejo va ser el guanyador de l'edició del 2013 del Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim. A la passada tardor, el guardó es va materialitzar en l'obra publicada, que ja s'ha distribuit arreu de l'Estat espanyol i que ja ha estat rebuda pels mitjans especialitzats en el gènere. En aquesta obra, l'autor recórre Kerala, un estat de l'Índia que sorprén pel seu progrés, la seua història i la seua tolerància.
2. Una casa distinta. En aquest 2014 vam assistir al naixement d'un nou guardó: el Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló, destinat a promoure i difondre els contes dibuixats com a foment de les primeres lectures. Amb un abast que va superar les expectatives, Goyo Rodríguez i Daniel Nesquens van inaugurar el palmàres amb aquesta història carregada de màgia i surrealisme. L'obra es va presentar a finals de novembre a Benicarló, tot iniciant la seua distribució arreu de l'Estat.
3. Quan truquen de matinada. Pel que fa a la literatura valenciana, Salvador Vendrell ha estat un dels noms propis d'aquests dotze mesos. La seua novel·la, Premi Ciutat de Sagunt, ha collit una gran rebuda entre crítica i públic, aplegant fins a tres edicions, i omplint les diverses presentacions que s'han estés pel territori. L'última acció ha estat la posada en marxa d'una ruta literària pels escenaris del llibre, pensada especialment per a la docència.
4. El cas Peníscola. Un altre premi: el Vila de Puçol va recaure en la proposta de Manel Joan i Arinyó. Amb el seu particular estil, l'escriptor de Cullera centra en la ciutat de Peníscola una història de misteri i crims, sense deixar de banda una ampla paleta d'humor. Anna Recasens, inspectora dels Mossos d'Esquadra, comença pel seu compte una investigació per resoldre un assassinat comés anys enrere.
5. El color dels sentiments. L'última novetat de la col·lecció Imagina ha estat el nou conte de Judit Robert. L'autora de Mont-roig, després de l'èxit de la seua anterior obra, ensenya les propietats associades als colors amb aquesta divertida història protagonitzada per la Peluda, amb les il·lustracions de Maria Garcia. L'obra, publicada a principis d'aquest mes, ja ha tingut temps de dur a terme un parell de reeixides presentacions.
NO FICCIÓ
1. Reset RTVV. Ha estat una de les novetats més destacades del ja finit 2014. Davant d'un nou any que es presenta clau a la política i la societat valenciana, diversos estudiosos i investigadors, extreballadors de Ràdio Televisió Valenciana, han conformat el Col·lectiu Ricard Blasco. Amb aquest llibre proposen una sèrie de línies d'actuació per a uns nous mitjans de comunicació públics, tot enriquint el debat sobre una qüestió de plena vigència.
2. 80 anys de futbol a Campredó. Acostumats als titulars que generen les grans competicions, els grans equips i les grans estreles, en poques ocasions hi reparem en la riquesa del futbol modest, dels clubs amateurs que són més que un club: són una bandera i símbol per al seu poble o barri. El campredonenc Emigdi Subirats es va centrar en la pràctica d'aquest esport en el seu poble, que ja suma vuit dècades i pel qual han passat generacions de nadius i foranis.
3. La pastisseria i la cuina de la garrofa. No hi pot faltar el receptari que ha recuperat la garrofa com un ingredient a tindre en compte a la cuina, tot superant la seua fama de succedani en temps de carestia. Gràcies a les propostes de la Fundació Alícia, i d'un conjunt de pastissers, cuiners i restauradors del territori, la gastronomia mediterrània ha incorporat un sabor i una textura única, i a més, ben saludable.
4. Antologia de Joan Fuster. A més d'imprescindibles, tal com indica el seu nom, les obres d'aquesta col·lecció són plenament vigents, per molt de temps que haja passat des que foren pensats i escrits. Com a bon clàssic contemporani que és, Joan Fuster va deixar uns textos que conviden els autors de generacions posteriors a pensar, i a la vegada, a gaudir de la seua lectura. De cara a l'alumnat, el professor Vicent Terol ha seleccionat una sèrie de retalls i extractes que posen de manifest la riquesa i varietat de la bibliografia fusteriana.
5. La cuina de les Terres de Mestral. El 2014 ha estat un any de bona cuina a Onada, amb la publicació de fins a quatre receptaris de quatre espais del nostre territori. A principis d'estiu i de la mà de la Fundació Alícia vam conèixer el patrimoni gastronòmic de les Terres de Mestral, la regió compresa pels municipis de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip, terra de frontera entre l'Ebre i el Camp. El llibre va comptar amb les receptes tradicionals i amb noves versions del seu plat més reconegut, la clotxa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada