dimecres, 26 de juliol del 2017

"A veces la complejidad, es la primera escapatoria frente al hecho de no encontrar el modo de decir lo que queremos decir." Todoliteratura entrevista Gustavo Javier Travi

L'any 2012, l'argentí Gustavo Javier Travi guanyava el Premi de Poesia Ruben Darío - Ciutat de Mallorca amb "Imprecisiones de ser", un poemari breu i lliure, que entrecreua estils i formes poètiques, amb influències dels haikus orientals i de l'ambient surrealista. Cinc anys després, Travi ha estat entrevistat per Ricardo Martínez per parlar de la seua obra al portal Todoliteratura, després de, com explica, trobar-se de manera accidental amb uns versos de l'autor de Caseros.

En la conversa, Martínez apunta que ha tingut la percepció que la poesia de Travi eixampla la realitat a través de les imatges poètiques. Mentre, per a l'autor, "la poesía tiene raíz en la emoción", i és el pensament qui fa que interprete eixes emocions, tot produïnt eixa imatge, "aquello que materializa la idea del poema, y lo hace más allá de la razón: salta los límites de la razón".

Travi també hi apunta que, quasi de forma inconscient, busca llocs imaginaris "ineludibles; el silencio, los pueblos, o la naturaleza". És eixe diàleg entre la realitat i l'imaginari, en el que pel fet de pensar i meditar sobre la primera dóna espai a una tergiversació natural que produeix el segon.

Posteriorment, l'entrevista gira per altres qüestions, com la influència de la potent literatura argentina, amb noms com Hugo Mújica, Diana Bellessi o els imprescindibles Borges, Cortázar i Sábato; o bé per la llengua espanyola com eina de creació poètica, on l'autor declara que s'expressa d'una manera intuïtiva, tal com una experimentació lingüística.

No busco la complejidad, sino la profundidad: ir hacia lo hondo y decir algo. En la poesía, siento que lo fácil es lo difícil, el desafío es lo sencillo, y en la sencillez está la hondura, A veces la complejidad, es la primera escapatoria frente al hecho de no encontrar el modo de decir lo que queremos decir.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada