divendres, 28 de juliol del 2017

Benicarló va acollir la presentació de la biografia "Carmen Segura i Martí. Una mestra avançada al seu temps" d'Alícia Coscollano

Passat dijous 27 de juliol, la renovada capella del convent de Sant Francesc, ara Museu de la Ciutat de Benicarló, va recuperar la memòria de Carmen Segura i Martí, doña Carmen, la mestra que va ensenyar diverses generacions de benicarlandes l'amor per l'ensenyament i la cultura. L'acte va sorgir amb motiu de la presentació del llibre "Carmen Segura i Martí. Una mestra avançada al seu temps", la biografia que l'ha confeccionat l'escriptora Alícia Coscollano a partir dels testimonis d'alumnes i companyes d'aquesta docent, nascuda a Roquetes, formada a Barcelona i establerta a Benicarló en temps de la II República. Ací va romandre durant tres dècades com a mestra a les Públiques, tot introduint tècniques pedagògiques del mètode Montessori. El llibre, publicat per Onada dins la col·lecció Biblioteca Benicarlanda, també recupera l'acte d'homenatge que se li va retre l'any 1963 amb motiu de la seua jubilació.


L'esdeveniment va comptar amb la primera intervenció del regidor de Cultura, Josep Manel Barberà, qui va fer esment de la importància del redescobriment d'aquestes figures clau en la història local, sovint oblidades amb el pas del temps, i va posar com a exemple el desconeixement de qui era Carmen Segura, encara que cada any nombrosos escolars participen al concurs escolar que duu el seu nom. A més a més, va anunciar que des de l'Ajuntament es treballarà per a que la mestra done nom a un vial de la ciutat.


A continuació, l'autora Alícia Coscollano va exposar als assistents com entrar en contacte amb la figura de doña Carmen ha suposat descobrir una mestra sorprenent i avançada a la seua època, així com una dedicació gairebé completa en la formació i en l'educació de les seues alumnes, les qual guarden un gran record d'ella, segons es feia palesa en les entrevistes. També va comentar alguns dels peculiars detalls, definitoris, de la personalitat de la mestra de Roquetes: era vegeteriana i discreta, amb ànim de passar inadvertida en la vida del poble. Dins de l'aula, però, tot canviava: les seues classes eren dinàmiques i participatives, com apunta la biògrafa. 


Finalment, va posar el punt a l'acte la mestra Maria Ferrer, companya de Carmen Segura i impulsora en fer memòria de la tasca. Quasi tres dècades i mitja després de la seua mort, l'afluència a la Capella del Mucbe va demostrar que doña Carmen encara està en el record dels benicarlandos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada