diumenge, 1 d’abril del 2018

El més consultat a Onadaedicions.com durant març

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de març.

FICCIÓ

1. Versos contra la violència. Qui va dir que la poesia no interessa? Aquests versos de compromís, d'urgència democràtica davant la violència, continuen en el més alt de l'escalafó. En bona part és gràcies a l'impuls dels promotors per, després de dur els poemes de l'escenari al paper, ara el trauen de tot per llegir-lo, recitar-los, compartir-los i interpretar-los. Curulla d'emocions, no deixa indiferent aquesta obra col·lectiva de poetes ebrencs.

2. El mar de les ombres. La sèrie Roja de Maremàgnum és una col·lecció adreçada sobretot al lector juvenil, a la literatura prescriptiva per a públic de Secundària i Batxillerat. Però no us enganyeu, aquesta novel·la de Joan Pinyol supera l'etiqueta juvenil per enganxar al públic de totes les edats. Les aventures del jove Miquel per fugir d'un destí amenaçador, a principis del segle passat, ens porten un àgil relat d'intrigues, perills, amistats i venjances.

3. La Germandat. Complot contra les dones. Una de les apostes d'Onada per aquest Sant Jordi és el debut literari de David Miró. El periodista de Borriana, conegut per la seua tasca al diari Ara, posa sobre la taula una ficció que té molt de crònica periodística. Tot parteix d'una qüestió: i si la història del feminisme fora la història de misteriosos moviments en les ombres, generació rere generació? Un thriller que aborda d'una manera novedosa un tema ben present a l'actualitat.

4. Que s'acabin les vacances, si us plau! Aquesta divertida novel·la juvenil ens la porta Noemi Bagés, dins la sèrie Taronja de Maremàgnum, dedicada per al primer cicle de Secundària. L'escriptora tarragonina relata la desventura del Marc, un jove que veu com se li torç el que havia de ser l'estiu de la seua vida. Un suspens i un accident familiar l'aboquen a haver de patir la canícula al poble de la seua àvia, on tot fa pinta de tant avorrit que el pobre Marc no veu l'hora de tornar al setembre.

5. Ulisses i la Mar dels Sargassos. Un volum de luxe per juntar l'obra poètica d'un dels grans escriptors valencians del darrer mig segle. Lluís Alpera, cabanyaler resident a Alacant, presenta la seua obra poètica, la qual aplega fins a catorze poemaris apareguts des de principis de la dècada dels 60 fins l'actualitat i que mostren la riquesa de la creació literària d'aquest reconegut autor.

NO FICCIÓ

1. El tortosí del Baix Ebre i l'estàndard. El filòleg i professor Carles Castellà ha estrenat llibre per partida doble aquesta primavera. En aquest cas, és l'obra resultant de la Beca Joan Veny, un autèntic homenatge a la variant tortosina del català, centrat en la comarca del Baix Ebre. Amb una voluntat científica, divulgativa i reivindicativa, l'autor recupera la parla més genuïna a partir d'entrevistes de parlants de tots els pobles de la comarca.

2. La cuina de la gent de la mar. L'obra guanyadora del II Premi de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló, de Juanjo Roda, és un autèntic homenatge als ranxeros, aquells mariners ocupats en les tasques de cuinar en les barques, les jornades de feina en la mar. Una gastronomia de quilòmetre zero, senzilla, saludable i ben nostrada, unida a la memòria d'unes ocupacions que les noves tecnologies pràcticament han deixat obsoletes.

3. Joan Fuster per a joves. Quan pensem en Joan Fuster pensem d'immediat en els seus títols més coneguts i polèmics, en la seua vessant que ha fet solc en el debat polític. Però allà on el de Sueca gaudia de l'escriptura era en l'assaig. I això és precisament el que reivindica l'antologia a cura de Salvador Vendrell. Ací, Fuster tracta temes de tota índole, la majoria d'ells plenament vigents dècades després.

4. Antologia de Joan Fuster. El catàleg d'Onada, i dins la col·lecció Imprescindibles, compta amb dues antologies fusterianes, la comentada abans i aquesta, publicada per primer cop l'any 2013 a cura del professor Vicent Terol, i que s'ha reeditat a principis de l'any passat. Amb textos que busquen captivar el públic que encara no coneix l'obra de l'ntel·lectual de Sueca, és un llibre pensat especialment per a la lectura a les aules.

5. Els paisatges trobats. És aquest llibre silent, però treballador. Sense fer massa enrenou, amb una calma pròpia dels paisatges captats per l'autor Josep Santesmases, cada cop més lectors i lectores s'han deixat endur per un dietari que aborda la qüestió del paisatge, del territori humanitzat, com una part indestriable del patrimoni a conservar. La qualitat literària ve avalada pel Premi de Narrativa Ciutat de Benicarló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada