dimecres, 25 de juliol del 2018

"Conèixer una societat i un país que ja han desaparegut". Cazarabet entrevista Joan Montañés Xipell

"Amb 'Examen oral d'històries' he volgut conèixer de la mà de Ferran Sanchis una societat i un país que ja han desaparegut". Així comença l'entrevista que l'activista Librería de Cazarabet ha fet a Joan Montañés Xipell, autor d'aquest nou llibre que recupera la memòria d'una època de Castelló de la Plana i comarques a partir de les històries de tota una vida de l'homenot Sanchis, una persona pertanyent a una nissaga familiar vinculada al valencianisme de Gaetà Huguet i al republicanisme.

En un pla més civil, però sense perdre de vista la política, Sanchis va ser un dels fundadors del Centre Excursionista de Castelló, i com altres entitats que florien pel país, era "una forma de descobrir un país ocult" que els permetia "fugir del control d'organitzacions com el Frente de Juventudes". Aquesta tasca de recuperació cultural valenciana després de la guerra també va vindre per part dels cursets de Carles Salvador a Lo Rat Penat. Sanchis hi va ser un dels estudiants d'aquella iniciativa que, tal com apunta Xipell, "van suposar la represa d'una acció educativa i formativa, però també de bastiment d'una nova renaixença que, gràcies a tots ells, encara està en marxa".

L'activisme cultural i cívic el trobem en totes les activitats que promou Ferran Sanchis, és fàcil afirmar que la seua tasca, abans com a protagonista discret, i ara com a "memorión", no deixa indiferent ningú. A més, és clar, de les qualitats personals d'"homenot" en el millor sentit planià.

Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada