Junt a aquesta proximitat, l’altre element clau és la qualitat que comporten que siguen obres de regal, “editades amb una autoexigència màxima pel que fa a les qualitats d’edició i per descomptat, amb una exigencia també importantíssima pel que fa a la proposta conceptual i pel que fa a la qualitat dels productes que volem editar”, ha assenyalat Pradilla.
Com a mostra d’aquesta mena de publicacions hi ha “Cura sana. Remeis tradicionals d’Alcanar”, de Vanessa Fibla, “Els Annals del Monestir i Convent de Benifassà” de Joan Miquel Gisbert, “La Santantonada de Forcall”, de Juan Manuel Segura o dues dedicades a la pedra seca, “Piedra sobre piedra” i “La pedra en sec a les comarques del Baix Ebre i Montsià”. En tots aquest casos parlem d’exemplars de format gran, tapes dures, quantitat i qualitat de fotografies i textos que uneixen la divulgació i la literatura. El cuiner Juanjo Roda ha continuat en aquesta línia: “Si algú regala un llibre com aquest, vol dir que és una persona que us estima molt”.
Roda és el director de la col·lecció La Teca, dedicada a la gastronomia del territori, i a la vegada, autor de “La cuina del mercat de Vinaròs”, un conjunt de receptes innovadores i clàssiques amb un punt en comú: els productes, disponibles tots ells a aquest espai de la ciutat del llagostí. En aquesta triple vessant, Roda defén aquesta mena d’obres com a eina de recuperació de la riquesa gastronòmica popular dels nostres pobles. “Són tradicions que es passen de mares a filles, apuntades en llibretetes, notes i paperets que no volem que es queden als calaixos”, apunta.
Fernando Peiró Coronado tindrà el seu llibre
Gent nostra és el títol d’una nova col·lecció que s’ha encetat en aquest 2011. Els personatges de les nostres comarques són els protagonistes. De forma amena i divulgativa, es pretén donar a conèixer el seu recorregut i posar en valor la seua obra i la seua tasca. El primer volum va aparèixer a la primavera, amb el tortosí Manuel Pérez Bonfill, biografiat per Xavier Garcia i Pujades. A l’altra banda del Sénia, el Gent nostra arrencarà a finals d’any amb Fernando Peiró Coronado, el pintor benicarlando que va faltar passat mes d’abril.
La co-directora de la col·lecció, Noemí Oms, explicava que el llibre oferirà “un tast sobre aquesta persona, la seua trajectòria personal, els seus moments més entranyables, moments que com a ciutadans no hem estat conscients”.
Finalment, el crític Josep San Abdón, com a Director d’Obres de Ficció, va fer una repassada als títols literaris publicats per Onada els darrers sis mesos. Amb el lema de producció controlada i de qualitat, han estat tres llibres de narrativa (“Els somriures de la pena”, “Món animal” i “Després del silenci”), un de juvenil (“El magma silenciós”), dos poemaris (“Cantaments” i “De la fusta a l’aigua”) i una obra de teatre (“Tabula brasa”), la majoria d’ells avalats per premis literaris de primer ordre dins el panorama valencià, com són els Vila de Puçol, els Vila d’Almassora o els Ciutat de Sagunt.
Amb tot, el futur d’Onada passa per potenciar el llibre com “un element cohesionador de les comunitats, on internament realitza una funció social de primera magnitud” en paraules de l’editor Miquel Àngel Pradilla. Per aquesta raó ha demanat als responsables de les institucions culturals, “sensibilitat davant d’aquestes propostes de promoció del territori, que es volen visualitzar des de l’excel·lència”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada