dilluns, 3 d’octubre del 2011

"Els Seguicis d'Amposta i Ulldecona" veuen la llum a la Fira del Món Geganter

Al llarg d'aquest cap de setmana, Ulldecona va acollir una nova edició de la Fira del Món Geganter, una trobada anual que reuneix els diferents estaments d'aquestos elements de la cultura popular, des dels constructors fins a les colles, passant per llibreries o objectes de tota mena basats en els gegants, gegantons, nanos, cabuts i tota mena de bestiari.

Entre els aparadors de la Fira hi havia el de Calaix de Sastre, el taller d'imatgeria popular del tortosí Joan Iniesta. Entre el material exposat a la caseta hi havia les darreres novetats de la col·lecció Pinta, retalla i juga!, arribades d'impremta aquesta mateixa setmana. Són les dues versions, normal i infantil, dels Seguicis d'Amposta i d'Ulldecona, amb dibuixos i textos del mateix Iniesta.

Manualitats de la cultura popular

En aquestos dos llibrets hi ha els dibuixos de nombrosos elements festius d'aquestes dues localitats del Montsià, tot començant pels més representatius, les parelles de Ferran i Isabel, i de Lluc i Pietat. Tots quatre es poden pintar, retallar i enganxar sobre una base per a que es mantinga com una figureta. El paper del llibre, més rígid, afavoreix que el resultat final s'aguante dempeus.

I junt als gegants també hi ha els gegantons, com la Princesa o la Bruixa, i el Dia i la Nit, així com tot el seguit de nanos ampostins: el Jutge, el Magistrat, el Català, l'Indio, etc etc. Tots ells s'uneixen a la imatgeria tortosina, protagonista dels dos primers llibres de la col·lecció editada per Onada.

Com en el cas de Tortosa, Els Seguicis d'Amposta i Ulldecona es poden trobar de dues formes diferents. El volum 3, incorpora tots els personatges, dibuixats amb formes més realistes, dirigides a xiquets i xiquetes més grans. Mentre, el volum 4, Els Seguicis Infantils, reprodueix els gegants i els gegantons amb uns dissenys més simples i simpàtics, pensats per als més menuts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada