dimecres, 9 de gener del 2013

"Aquell país imaginat de Tombatossals". Òscar Pérez Silvestre ressenya el "Viatge al país de Tombatossals"

L'adaptació del clàssic de Josep Pascual Tirado ha estat ressenyat per l'investigador i filòleg Òscar Pérez Silvestre en el darrer número de la revista Saó. En l'article que es pot llegir també en línia a la pàgina web d'El Pont, l'autor apunta la importància del relat que Tirado va publicar primer per lliuraments al Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura, i al 1930, en un volum: "Amb el temps, ha esdevingut un referent popular de la mitologia castellonenca i ha estat pres com a font d’inspiració en innombrables i variades manifestacions culturals per la seua originalitat en la concepció i carrega simbòlica. Literatura evolucionada en mite, en podem dir tranquil·lament."

Aquest paper de símbol de la ciutat de Castelló i la comarca de la Plana s'ha reivindicat al llarg de ja passat 2012, efemèride del 75è aniversari de la mort de Tirado. Entre les accions dutes a terme, hi ha la publicació d'aquest "Viatge al país de Tombatossals", una versió a càrrec de Vicent Pitarch dirigida especialment al públic infantil, i amb il·lustracions de Xipell.

Amb aquesta edició amanoseta i adaptada al públic infantil, la colla de gegants a les ordres del Rei Barbut que s’encarregaren de transformar una terra de raboses i llops i de serps com cabirons en plana rica, formosa i exuberant amb la conquesta inclosa de les Columbretes a unes criatures a mig camí entre home i furga, aidades per vasos abellers, es posen a l’abast dels nostres menuts per a lectura agradable. Per a imaginar, just el nom que porta la col·lecció en què s’encabeix.

Finalment, Òscar Pérez es fa ressò de la possibilitat de descarregar-se debades de la web onadaedicions.com una proposta didàctica feta per Joan Peraire per treballar el Tombatossals a les aules.

1 comentari: