dimarts, 30 d’abril del 2013

"Una història amb sol i ombres": literatura per recuperar la memòria històrica dels abusos

Dècada dels 70. Per la comarca de la Plana, un professor de religió i capellà es veu en problemes per agradar-li massa les seues alumnes. Mentre, a Xile, s’inicia la terrible dictadura del general Augusto Pinochet. Dues trames que tot i la llunyania geogràfica s’acabaran trobant en un relat intens i que conformen Una història amb sol i ombres, el nou llibre de Josep Usó, editat per Onada.

L’autor ha teixit una obra dura pel seu realisme, que no defuig de descriure les atrocitats a les quals van ser sotmesos els opositors del cop d’estat xilè, ni, a l’altre cantó de l’Atlàntic, el que ha estat una de les vergonyes de l’Església catòlica en les darreres dècades. Amb tot, un llibre que sense deixar de ser seriós i veraç, atrapa el lector per les vicissituds que hi viuen assetjats i assetjadors, un exercici de memòria històrica que vol recordar fets encara recents.   

Una història amb sol i ombres és la vuitena novel·la de Josep Usó, amb la que va guanyar el Premi de Narrativa Vila de Puçol 2012. Un guardó que amplia altres reconeixements, com el Ciutat de Sagunt per “Els retrobats i els perduts” o el Vila d’Almassora per “La senda llarga”. L’any passat també va obtindre el Ciutat de Torrent per “Fàtima i Cristina”, en el camp de la narrativa infantil i juvenil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada