dijous, 14 de maig del 2015

"Rere la paraula": el viatge vital d’Aina Garcia Carbó

La castellonenca Aina Garcia Carbó presenta "Rere la paraula", un poemari que naix de la seua necessitat d'escriure, de plasmar sobre un paper tots els sentiments que neguitosament l'assalten després de la mort del seu pare, l'escriptor Manel Garcia Grau, i, més encara, la transició d'uns a altres. La filla del reconegut poeta i filòleg nascut a Benicarló reprèn el camí del seu pare al món de les lletres en vers amb el seu primer poemari, que ha estat publicat per Onada Edicions.

Es tracta d'un recull de poemes que ha anat escrivint al llarg dels anys, de les diferents etapes vitals per las que ha anat peregrinant, des del primer moment de foscor fins a la creació d'un jo propi. Aquest viatge en tres etapes (alba, migdia i crepuscle), va des de la desesperació i la ràbia d'una xiqueta que tracta de fer-se forta contra el món fins a l'auto-realització i la recuperació de l'orgull, passant per etapes de maduració progressiva i rememoracions dels records marcats a sang.

La necessitat d'escriure ve donada com a vàlvula davant l'angoixa i per l'herència literària familiar i el llegat de seu pare en forma de versos, que s'acaba descobrint a la filla constituint-se en una guia lluminosa al bell mig de la foscor per a l'assimilació i maduració. El poemari està farcit de reflexions sobre el pes de les paraules del pare en la filla, mentre van passant les fases del dol. Com explica al pròleg de l'obra l'escriptor Ramon Guillem, es tracta de «viure les preguntes a través de les paraules del pare absent.»

Així, aquestes reflexions a les etapes vitals dialoguen amb estrofes del pare escriptor, que inauguren cada una i les ressituen simbòlicament. «Em va deixar un caminet perquè pogués continuar essent jo mateixa, i em va ajudar a superar les situacions no amb la presència, però sí amb l’essència i les paraules. O almenys així m’agrada pensar-ho», assegura l'autora.

L'autora
Aina Garcia neix a Castelló al 1993. Cursa l'últim curs del grau de Mestre/a d'Educació Infantil a la Universitat Jaume I i treballa fent classes extraescolars de literatura. Ha viatjat pel món com a cooperant a l'Índia i com a mestra al Salvador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada