dilluns, 18 de maig del 2015

Els II Premis Maestrat Viu van reconéixer la tasca i la trajectòria per la cultura i el patrimoni de les nostres comarques


La cultura maestratenca es va trobar de nou al Saló Gòtic del Castell de Peníscola per celebrar l'acte de lliurament dels Premis Maestrat Viu, els quals en la seua segona edició han honorat la contribució que han dut a terme Carles Santos, la Fundació Carles Salvador, l'Associació d'Amics i Amigues del Canto, Teresa Boix i Mariola Nos. Com a la primera edició, l'esdeveniment va convertir-se en un acte de defensa de la llengua, la societat i el patrimoni cultural nostrat, tal com va fer palesa el parlament de Joan Ortí, president de Maestrat Viu.


Al llarg de la vesprada, els diversos guardonats i guardonades recollien els seus reconeixements i l'escultura que el covarxí Pedro Marín havia creat per a l'ocasió. La periodista Taray Cuartiella i l'escriptor Josep Pedrals van ser els conductors, mentre que Meritxell Gené hi va posar la música. Els primers a eixir van ser Jordi Barrachina i José Ferrer, representants de la plataforma Amics i amigues del Canto. Aquesta tasca de recuperació d'una vella escola rural a Benassal ha obtingut el Premi Seidia a la Iniciativa Col·lectiva Anual.


El Premi Alfred Giner Sorolla, que es dedica a la iniciativa individual anual, va restar compartit entre dues dones, Mariola Nos i Tere Boix, una vinarossenca i l'altra bocassina, les quals han dut a terme dos projectes culturals: L'Espai Mariola Nos, punt de trobada de la literatura al centre de Vinaròs, i Un poble de juguet, la conversió dels safarejos d'Albocàsser en un espai lúdic popular per a totes les edats.


A continuació, el Premi Pere Labèrnia a la Trajectòria Col·lectiva va recaure sobre la Fundació Carles Salvador, qui des de la seua creació a l'any 2002 ha dut a terme una ingent feina de difusió i estudi de l'obra del mestre i poeta valencià, així com ha convertit el seu espai de Benassal en un centre de dinamització cultural.


Finalment, el Premi Carles Salvador a la Trajectòria Individual va ser per al compositor vinarossenc Carles Santos, un nom imprescindible en la història de la música i l'escenografia contemporània, sobretot lligada a un instrument: el piano. Avalat per una carrera artística de cinc dècades, el seu treball ha estat reconegut arreu del món. En aquest punt, cal apuntar que en breu Onada publicarà una biografia de Carles Santos, escrita per la periodista Alícia Coscollano.


Obsequi literari
Onada Edicions, en tant que projecte cultural de referència al Maestrat com a editorial i com a llibreria i espai d'actes, hi va contribuir a l'esdeveniment amb un obsequi per a tots aquells qui es van aplegar al Castell de Peníscola i al posterior sopar: un exemplar del llibre de relats "Un pont sobre el meridià", la primera obra col·lectiva d'El Pont Cooperativa d'Escriptors de les comarques de Castelló, una bona mostra de la qualitat literària que es produeix a les nostres terres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada