dijous, 17 de desembre del 2015

Preparant novetats: "Mossèn Manuel Milián i la salvaguarda del patrimoni de l’arxiprestat de Morella (1933-1940)"


Hi ha escrit molt poc sobre els avatars del patrimoni artístic religiós de les terres morellanes durant els convulsos temps del final de la Segona República i la guerra civil. Aquest llibre pal·lia una mica el buit bibliogràfic amb l’aportació de valuosos documents inèdits que, a manera de guia estructurada, faciliten el coneixement del que va ocórrer en cada parròquia i donen una visió global de tot l’arxiprestat de Morella.

Per les seues pàgines traspuen les incomprensibles malvestats succeïdes els primers dies del conflicte militar, al mateix temps que besllumen les actituds de persones estrènues que, arriscant la pròpia vida en moments compromesos, van fer possible la salvaguarda del patrimoni que encara conservem. La seua lectura, finalment, ens aproxima a la figura irrepetible de mossèn Manuel Milián, el qual destaca poderosament enmig dels errors i els horrors d’uns esdeveniments que ens han de corprendre per tal de no repetir-los mai més, si fem cas al que deia Ciceró: Historia magistra vitae, testis temporum.

Josep Monferrer i Guardiola (Vilafranca, —els Ports, País Valencià—, 1944) ha dedicat la major part del seu temps de lleure a la investigació, l’estudi i la divulgació històrica i cultural, durant el qual ha escrit alguns llibres com a autor individual i en col·laboració amb altres autors; ha publicat articles en butlletins culturals, revistes, setmanaris i premsa diària; ha fet conferències sobre temàtica variada, centrada especialment en Vilafranca i la comarca dels Ports de Morella en una línia inspirada en l’humanisme cristià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada