dimarts, 31 d’octubre del 2017

Amor, vida, passió i mort. El pintor Pere Salinas parla de "On la sang" de Ricard Garcia

El passat 26 d'octubre Ricard Garcia va presentar el seu poemari "On la sang" a la Llibreria La Gralla, a Granollers. El poeta, guanyador del Premi Ciutat de Sagunt, va estar acompanyat de Pere Salinas, pintor i il·lustrador de la coberta de l'obra. La seua intervenció en l'acte ha estat recuperada per Ricard Garcia, qui l'ha publicada en el seu blog.

El text és una veritable ressenya feta des del punt de vista d'un "afeccionat i consumidor" a la literatura, com es presenta Salinas, i a l'hora, amb el bagatge de qui ha aprofundit en "On la sang" per materialitzar l'experiència en la il·lustració que presenta el volum. Comença indicant que estem davant un camí que recórre "els pilars de la nostra existència: el trinomi vida-passió-amor que ens condueix inexorablement al seu punt i final: la mort". A partir d'ací, assenyala, hi anirem de la mà "d’un poeta madur les estances reflexives, vivencials, del nostre i no dic seu, trajecte existencial". Hi destaca "l'estructura meditada i assumida", que pot necessitar de més d'una lectura per copsar el significat. Són tres parts diferenciades: "una primera on ens parlarà de l’amor i la passió. Una segona part que anomenaria Frontissa. I una tercera on ens parlarà de la mort".

En el cas d’'On la sang' i dels altres tres poemaris fins ara editats d’en Ricard, voldria remarcar la gran capacitat que l’autor té de donar-nos sensacions que ocupen tots els sentits que posseïm: vista, tacte, gust, olfacte i oïda. No és gens fàcil fer-nos arribar sensacions que facin interactuar altres sentits més enllà de la vista i l’oïda. Tot això es pot comprendre pel compromís que l’autor té amb la terra. La saviesa antiga que es transmet de generació en generació. El respecte al llenguatge del bosc, del conreu, del camp.

Podeu llegir la intervenció sencera de Pere Salinas tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada