dilluns, 30 d’octubre del 2017

"Els orígens del Maestrat històric", vist per Xavier Poblet

"Una obra molt recomanable que ens ajuda a entendre, assumir i fer nostra la història de la nostra comarca". Així ha definit Xavier Poblet el llibre "Els orígens del Maestrat històric" en un article publicat al digital Vinaròs News en el que comenta alguns aspectes extrets de la lectura de l'assaig històric de Vicent Royo. D'aquesta manera, hi destaca que tot i ser un títol científic, "està molt treballat en l'aspecte didàctic".

Per a Poblet, d'aquest llibre s'extreuen paral·lelismes entre la política actual i la de l'època, entre els segles XIII i XV, quan l'Orde de Montesa assumeix el senyoriu dels territoris septentrionals del Regne de València, terra de frontera i de repoblació amb noves comunitats i els conflictes que es produiran entre vassalls i senyors. "Em crida l’atenció el fet de que encara que tard, la unió dels pobles, basada en diàleg comú i la recerca d’interessos afins (comandes) farà que s’assoleixi un cert aturador en els abusos —impostos, sentències, lleis injustes que superen la pròpia llei, em sona tot plegat—, i que (cosa complexa) es camini cap a una unió que dignifiqui de manera sòlida la vida quotidiana dels llauradors", apunta la ressenya.

Aquells temps van suposar l’inici de la nostra història, en aspectes que encara avui tenen rellevància, com la llengua que avui sentim parlar als nostres pobles, o el fet de que (encara) puguem parlar d’una comarca eminentment rural.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada