"Un tàndem perfecte". Així titula el crític Toni Sabater la ressenya de "El rebost perfecte" publicada a Culturplaza, en la qual recorre l'obra de literatura gastronòmica creada per l'escriptor Joan Garí i el cuiner Miquel Barrera, qui compta amb una estrella Michelin al seu restaurant Cal Paradís de la Vall d'Alba.
El llibre no és un simple receptari, sinó és un viatge a les arrels, tant les personals, en aquest cas de la figura del xef i la mateixa memòria del literat, com les de la terra, els productes de quilòmetre zero i els productors de les comarques de Castelló, que formen la base de la gastronomia de Barrera. És "un cercle primordial i genèsic, tan apegat al paladar i a la memòria com a l’ànima de l’autor", hi assenyala Sabater.
El crític s'hi fixa en la "conjunció entre el savoir faire de Barrera i la devoció incondicional
del borrianenc cap a la cuina d’aquell es convertix, de fet, en
l’argument de fons de l’obra, i facilita les digressions, els elogis o
el recompte de les matèries primeres que fan possible tot. I tot està
amerat d’ofici: el que executa des de la memòria, el mercat i la cuina
Miquel Barrera, i el que traspua la prosa torrencial, omnívora i selecta
de Joan Garí." A continuació, la ressenya de Culturplaza fa un recorregut pels continguts de "El rebost perfecte", iniciant-se pel gairebé assaig de Garí sobre el fet gastronòmic a les nostres terres i la vinculació entre paisatge i cuina, per centrar-se en el personatge de Miquel Barrera, hereu d'una nissaga familiar de masovers i de fondes de cuina casolana, que ha assolit la sofisticació i la innovació amb els peus al territori.
“A ma casa es cuina memòria, història, sentiment, tot allò que hi ha dins de mi, el que he aprés i viscut”, posa Garí en boca de Miquel Barrera, i podem concloure que no pot demanar-se molt més. I tot això –i fotografies excel·lents– està dins d’El rebost perfecte. Però sobretot està, conduint el conjunt, l’alta literatura, les formes i maneres de Joan Garí, la seua orgullosa, agraïda i feliç heterodòxia.
Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada