dimarts, 21 d’agost del 2018

Preparant novetats: "La comunicació local i premsa històrica al Montsià (1975-2014)" de Jaume Guzmán



"La comunicació local i premsa històrica al Montsià (1975-2014)" interpreta i analitza de forma lineal quina tipologia de premsa ha existit a la comarca del Montsià entre els anys 1975 i 2014. Des d’una perspectiva històrica, no s’ha d’oblidar la necessitat de conèixer el patrimoni comunicatiu local i com ha afectat la seua evolució en els diferents ciutadans del territori ebrenc per tal de determinar què representa el món dels mitjans de comunicació locals i comarcals i les diverses tecnologies de la comunicació i la informació emprades per a millorar aquesta comunicació de proximitat.

Aquest acurat estudi està estructurat de forma cronològica i per apartats històrics com ara la república, la guerra civil, el franquisme, la transició i l’època més recent amb les renovades tecnologies de la comunicació, internet i la digitalització. Quin protagonisme ha tingut la premsa comarcal al Montsià en el conjunt de Catalunya en aquests anys? L’evolució de la premsa comarcal al Montsià es pot qualificar com un fet rellevant en el desenvolupament de la societat i una eina bàsica per a la comunicació. A més, descobrim que els hàbits diaris han canviat i que, en efecte, han situat la comunicació en una nova dimensió.

En essència, la comunicació local i comarcal és un instrument de vida per als ciutadans per conèixer un passat escrit i recordat a través de la història de la comunicació del territori. Els éssers humans són unes màquines perfectes per a comunicar i, sens dubte, sense comunicació no hi hauria futur ni esperança possible.

Jaume Guzmán Casals (Sant Carles de la Ràpita, Montsià, 1990) és graduat en Publicitat i Relacions Públiques, màster en Comunicació i Estudis Culturals (UdG) i doctorand en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura. Forma part del grup investigador Comunicació Social i Institucional i col·labora amb el Campus de la Comunicació Cultural i Corporativa de la Universitat de Girona. Les seues línies de recerca tenen com a eix principal la comunicació d’àmbit local i comarcal en un context tant històric com d’actualitat. Ha escrit sobre comunicació al digital de cultura El Núvol. Ha estat cronista esportiu en diversos mitjans com la Revista Ràpita, d’àmbit local, on ha format part del consell de redacció; a Esports Quatre Comarques, d’àmbit comarcal, i al Diari de Tarragona, d’àmbit provincial. També ha estat col·laborador del programa Marcador Catalunya de Radio Marca Barcelona i de l’emissora municipal Ràdio Ràpita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada