Un àlbum infantil il·lustrat és un magnífic opció de regal per als Reis d'Orient que ja tenim a tocar, i per aquest motiu, la periodista Bel Carrasco ha dedicat un article a una sèrie de contes que trenquen amb els estereotips clàssics. Publicat a Arts, el suplement cultural de l'edició valenciana d'El Mundo, la peça titulada "Més enllà d'unicorns i arcs de Sant Martí" comença afirmant que "la literatura infantil és un espill fidel de la societat de cada moment", i per això en l'actualitat sorgeixen propostes amb "una mescla de transgressió i ruptura d'esquemes tradicionals, de clixés i prejudicis sense deixar per això de respectar el políticament correcte, perquè el llenguatge s'estudia amb lupa per a no ferir susceptibilitats, sobretot dels pares".
Un dels títols recomanats per Carrasco és "El príncep Serafí". L'escriptor Raquel Díez i la il·lustradora Mónica Carretero donen vida a un curiós príncep ben vestit i amb una llarga cabellera rossa, preocupat només per trobar una parella amb qui casar-se, però cap candidat o candidata l'engresca, de manera que, ben aconsellat per una pirata, decideix ser feliç i fer el que li agrada. En paraules de l'autora, recollides a l'article, "intenta seguir la tradició que el món dels contes de fades tradicionals
li ha ensenyat, d'ací la seua obsessió amb el matrimoni. Però, a mesura que es desenvolupa la història, va descobrint que la seua felicitat no té per què dependre d'un vincle amorós". El conte trenca amb estereotips de gènere i models de masculinitat, i ho fa des de l'humor i les ocurrències dels personatges amb qui topeta el protagonista en la seua recerca. "L'important és que el públic que llija la història la reba amb naturalitat (…) el tema clau sobre el qual cal reflexionar, és la cerca d'eixa felicitat, que es pot trobar en la llibertat de l'ésser de cadascú, i no en el que li dicta una societat o una cultura", hi rebla Díez.
Posteriorment, l'article també hi fa referència a "Quan arriba la por", un àlbum il·lustrat de Laia Carrera, guanyador del Ciutat de Benicarló, que "broda aconseguir la màxima expressivitat i capacitat de comunicació amb un escarit missatge", en aquest cas, que els menuts (i no tan menuts) comprenguen què és el sentiment de la por i puguen expressar-lo sense vergonya i gestionar-lo. "Espere i desitge que les meues il·lustracions i textos puguen remoure i emocionar, encara que siga només un bocí, tant a menuts com a grans", hi apunta la il·lustradora catalana.
Podeu llegir el reportatge sencer tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada