Vilaweb publica una interessant i extensa entrevista realitzada per l'escriptora i llibretera Núria Cadenes a Alfons Esteve i Francesc Esteve. Germans, xativins i treballadors del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, han publicat "Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació", un assaig-proposta de llei de normalització lingüística del valencià que corregisca i supere l'actual legislació en aquesta matèria.
Com apunta Alfons Esteve, l'actual llei compta amb 35 anys i és filla del seu moment històric, i per aquest motiu "pensem que cal una nova llei. (...) Hi ha d’haver una llei que regule tots els àmbits
socials i que tinga mesures pràctiques i efectives per a començar a
capgirar aquesta situació". Les dades estadístiques que sorgeixen en la conversa els donen la raó: baixa la competència declarada d'ús, i puja l'acadèmica: "això ens porta a la llatinització del valencià. En l’ús, la reculada és fortíssima".
Els autors defensen que cal canviar el concepte de "requisit" pel de "competència", és a dir, en l'aplicació pràctica de l'ús i del coneixement per a l'accés a la funció pública. Pel que fa al terme que dóna títol al llibre, "igualtat lingüística", consideren que "és un concepte positiu i ampli (...) defineix molt bé les relacions": no hi ha els mateixos drets que l'altra llengua oficial, el castellà, i per tant, cal començar a revertir eixa situació.
Pel que fa a la proposta de llei que arrepleguen Francesc i Alfons Esteve a la seua publicació, tracta qüestions com la vetlla de l'administració per la unitat de la llengua, posar el valencià en el si de la comunitat lingüística, plantejar sancions a la discriminació dels valencianoparlants, mesures d'avaluació de resultats de la pròpia aplicació de la llei, etc., temes que també sorgeixen a l'entrevista.
Com a mínim, oferim un començament per a capgirar la tendència, que és el desús i la subordinació. El fet és que amb les actuals regles del joc juguem a perdre. Per tant, cal canviar-les. Si no, estem perduts.
Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada