El nou llibre dels enginyers agrònoms Joan Tous i Josep Maria Franquet, "Olivo y aceites de calidad", és essencialment una obra tècnica que analitza el sector oleícola espanyol des de diverses perspectives, com les varietats emprades, els tipus d'olis, la tecnologia o els volums de producció. I també hi dóna molta importància a la perspectiva històrica, amb especial cura a la tradició olivera del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, amb un bon nombre d'empreses ubicades a Reus i Tortosa que van dinamitzar el sector en la seua època daurada, en el transcurs del segle XIX al XX.
Un dels autors, Joan Tous, ho exposa en l'entrevista que l'ha realitzat Francesc Gras per al Diari de Tarragona, en la qual apunta que aquestes dues ciutats "dominaven les exportacions de l'oli en diferents mercats europeus i americans per davant d'Itàlia". La conversa gira sobre aquestes qüestions històriques i recupera noms com Gasull, Sabater, Fontana, Ballester, Bau, Pallarès... "Tots éren exportadors que van conquerir mercats europeus i sud-americans i van desenvolupar el sector tant econòmicament com tecnològica", hi assenyala Tous, qui afegeix que van ser els pioners a elaborar l'oli en fred. "Va ser un moment històric en el que tenien la tecnologia, la producció i lideraven tota la cadena de producció. Van començar a patentar les seues marques, a dissenyar les llaunes d'oli amb litografies i van patentar els sistemes de tancament hermètic".
La següent pregunta és obligada: què en queda d'aquell esplendor? Per a l'agrònom català, el que ha perdurat és la cultura i la tradició lligada a l'oli i l'oliva, atès que la gran majoria d'empreses han desaparegut o han marxat a altres llocs. Unes poques, com la tortosina Ballester o la reusenca Gasull, mantenen aquesta història centenària.
Podeu llegir l'entrevista sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada