El Sopar de Lletres d'Onada va esdevindre de nou un lloc de trobada de la cultura i la literatura en les comarques de cruïlla del Maestrat, els Ports i les Terres de l'Ebre. Com cada any pels inicis d'agost, s'hi va celebrar aquesta encontre d'estiu que en un ambient distés i informal, serveix per reunir a un centenar de persones vinculades a l'activisme cultural, a la política, a l'associacionisme i la societat civil, sota el pretext de la presentació de les darreres novetats de l'editorial en clau territorial.
El Restaurant Rosi, a Benicarló, va acollir anit la cinquena edició d'aquest Sopar de Lletres, el qual retornava a la ciutat maestratenca després de tindre lloc, l'any passat, a Tortosa. De fet, el caràcter itinerant és un dels trets distintius d'un esdeveniment consolidat en el calendari estival.
La vetllada va començar amb unes paraules de benvinguda de l'alcaldessa de la localitat, Xaro Miralles, cap els presents. De seguida, el director científic d'Onada, Miquel Àngel Pradilla, va presentar les novetats d'Onada lligades a la temàtica de les persones, la història i la llengua. Acompanyat d'autors i autores com Joan Ferreres, Amàlia Roig, Manel Ollé, Núria Gil o Gregorio Segarra, es van repassar i fer una pinzellada pels volums biogràfics de la sèrie Gent Nostra dedicats a Frederic Mauri, Cinta Sabaté i Ximo Puig, la biografia del lexicògraf traiguerí Pere Labèrnia i la del científic vinarossenc Alfred Giner Sorolla, els relats humans recollits a "Heroïnes i herois de Deltebre", els assajos històrics "Maquis i masovers" i "La línia del Cinca a la guerra civil", el repàs històric a l'emblemàtica cursa ciclista de la Ronda del Maestrazgo o a les investigacions filològiques de Lluís Gimeno en "El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística".
Entre àpat i àpat, els parlaments se succeïen en un ritme dinàmic i agradable, amenitzat per la música dels excel·lents músics benicarlandos Josep Arnau, clarinet, i Manuel Monserrat, flauta. L'escriptora i periodista Alícia Coscollano va ser l'encarregada d'introduir als assistents allò que ha fet Onada en el darrer any en el gènere de ficció: poemaris ("La tercera rosa" o "El cant dels mol·luscs / Poemari de fuga"), poemaris visuals ("Papa, no vull que et tanquin a la presó"), dietaris ("Els dies gloriosos") i àlbums infantils il·lustrats ("El riu", "Esos dichosos dichos", "El tresor maleït de Castor", "Som Reserva de la Biosfera", "Històries a cabassos", "Bruixa!" o "Muniatto casteller", entre d'altres). Junt Coscollano l'acompanyaven a la tarima els escriptors i escriptores Nieves Salvador, Josep San Abdón, Jesús Serrano i Robert Garcia Pano, i els il·lustradors Ignasi Blanch i Sergi Cambrils.
El tercer bloc de presentacions va estar dedicat al llibre en clau territorial i al gastronòmic. Es van esmentar algunes novetats en gran format com "La pintura mural gòtica en territori valencià", "L'església parroquial de Vilafranca" o "Olivo y aceites de calidad", el coautor d'aquesta última, Josep Maria Franquet, va ser qui va fer costat el membre d'Onada Òscar París per fer cinc cèntims a l'auditori del valor que amaga cada treball. "La Passió d'Ulldecona. 65 anys d'història", "La comunicació local i premsa històrica del Montsià", "Eudaldo Pedrola, el traç artístic" i "Peníscola en blanc i negre" van ser els títols esmentats, abans de tancar aquest apartat amb dues referències de llibres culinaris: "Històries de cuina", premi Ciutat de Benicarló, i "El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera", doble premi Gourmand.
Al remat, més d'una trentena de títols que mostren d'una banda, el gran moment creatiu que es viu a les comarques del Maestrat, els Ports i les Terres de l'Ebre, i de l'altra, el paper referent d'Onada com a projecte cultural d'aquest territori, amb una important producció dedicada a sumar i difondre el nostre patrimoni.
Com és habitual, el Sopar de Lletres d'Onada es va tancar amb l'acte de reconeixement a una persona destacada en el camp de la literatura, la llengua i la cultura, i el d'enguany va recaure en Josep San Abdón. Un merescut homenatge, en opinió compartida per tots els presents, cap el professor i escriptor benicarlando, qui des de fa més de tres dècades també impulsa una més que notable tasca en la crítica i la divulgació literària, des de l'impuls de revistes literàries com Llombriu o Passadís fins la col·laboració amb mitjans de comunicació locals i nacionals. Va ser un emotiu acte que va comptar amb la laudatio de Joan Gregori, el poema de Jaume Rolíndez, i el lliurament d'una litografia a càrrec de la pintora Cinta Sabaté.
Amb les paraules de Josep San Abdón i del regidor de Cultura de Benicarló, Pedro Manchón, s'hi posava en punt i final a l'edició de 2019 del Sopar de Lletres d'Onada Edicions, la consolidada vetllada on la paraula i el llibre són les protagonistes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada