Jordi Colonques i Francesc Mompó, gaunyadors a l'any 2010
Tot just resta una setmana per a que es tanque el termini de presentació dels originals per al Certamen Literari Vila de Puçol. De nou, aquesta localitat de l'Horta Nord convoca en dues categories, el Premi de Narrativa i el Premi de Poesia que homenatja i duu el nom del poeta puçolenc Josep Maria Ribelles. Les bases es poden trobar a la pàgina web de la Casa de Cultura de la ciutat, tot clicant ací.
Enguany però, la cita és especial. El Premi de Narrativa aplega a la seua 30ena edició, una xifra que fa palesa de la consolidació dels Vila de Puçol en el panorama literari i cultural valencià, més en uns moments en els quals els guardons d'aquest caire allarguen convocatòries o directament desapareixen. Una circumstància, de fet, que aquest propi certamen ja ha viscut en etapes anteriors i de la qual va retornar amb més força fins esdevindre un dels reconeixements a tindre en compte en les lletres nostrades.
Rafael Escobar, premi de Narrativa al 2009
Tal com es pot llegir en el corresponent article de la Viquipèdia, els Vila de Puçol van aparèixer a principis de la dècada dels 80, amb la categoria de Narrativa, a la qual al poc temps se li va sumar la d'Assaig. Éren anys de recuperació del valencià després del llarg parèntesi franquista i l'entrada de la nostra llengua a les aules. D'aquells primers anys resten els títols guanyadors de Nel·lo Navarro, Brauli Montoya, Vicent Penya, Cristòfor Martí, Carles Recio (qui l'obtinguè en tres ocasions), etc.
Amb la dècada dels 90, va caure la vessant d'Assaig. Es va provar una modalitat de Narrativa Infantil, que tan sols va durar una edició que es va endur l'escriptor de Massamagrell Agustí Peiró. El moment més complicat arriba el 1995, quan no es convocarà. Tampoc l'any següent. Ni l'altre.
El 1998 serà l'any del renaixement dels Vila de Puçol, quan es configuren com els coneixem avui en dia. S'obren les bases per a un renovat Premi de Narrativa que guanyà l'avui eurodiputat Jordi Sebastià, i s'estableix un segona convocatòria dedicada a la poesia en record de Josep Maria Ribelles, qui havia faltat poc temps abans. Des d'aquest moment, els guardons puçolencs no han faltat a la seua cita anual. En Narrativa, el palmarès aporta noms d'arreu del domini lingüístic: Miquel López Crespí, Joan Pinyol, Urbà Lozano, Encarna Sant-Celoni, de nou Nel·lo Navarro…, mentre que en la faceta poètica, plomes com Joan Garí, Silvestre Vilaplana, Pere Bessó i molts altres unien la qualitat dels seus versos al nom de Puçol. Precisament, la qualitat dels treballs triomfadors ha estat una les targetes de presentació del concurs, i si cap any cap obra marcava el nivell, al jurat no li tremolava la mà a l'hora de declarar-ho desert, com va ocòrrer al 2007.
Des de l'edició de l'any 2009, Onada edita les obres guanyadores en Narrativa i Poesia, les quals s'integren a les respectives col·leccions. Títols que seran destacades novetats literàries valencianes per al següent Sant Jordi i Fires del Llibre que recòrren la primavera. En aquest lustre hem conegut la ciència-ficció de Rafael Escobar i de Berna Blanch, l'humor negre de Jordi Colonques, la novel·la de memòria històrica de Josep Usó i el gènere detectivesc de Manel Joan i Arinyó. Hem conegut els poemes de sensacions i suggeriments de Mari Carmen Sáez, la nit de Francesc Mompó i el moviment de Marc Artigau, el realisme intimista d'Antoni Martínez i la prosa poètica de Josep Manel Vidal.
Els Vila de Puçol celebren la trentena edició en un gran estat de forma. I fins el 15 de setembre tenen de temps per presentar els futurs títols que acréixeran el palmarés i prendran el relleu a "El cas Peníscola" i "La fràgil arquitectura dels teus gestos".
Manel Joan i Arinyó i Josep Manel Vidal, els darrers guanyadors
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada