dilluns, 1 de setembre del 2014

El més consultat a Onadaedicions.com durant agost

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'agost.

FICCIÓ

1. La fràgil arquitectura dels teus gestos. La poesia obre l'escalafó del mes més calorós. I no poca calor, amor, passió i esforç ha imprés en aquesta obra el poeta valencià Josep Manel Vida, guanyador del darrer Premi Vila de Puçol. La seua prosa poètica, que hem conegut de més a prop amb l'entrevista publicada dimecres passat a aquest mateix blog, mostra el bon nivell de creació pel qual passa el gènere a terres valencianes. 

2. El diari de Júlia. Per als més menuts, l'estiu pot ser tan llarg com divertit! I els contes són una manera formidable de passar l'estona i aprofitar el temps amb bones històries, millor encara compartides. Aquest àlbum il·lustrat va dedicat especialment a xiquets i xiquetes d'entre 3 i 6 anys, i està pensat tant per ser llegit com per a ser contat. Els seus autors, Elizabet Lleixà, Eugeni Guzman i Lidia Carceller, han incorporat una versió en anglès i diverses activitats per completar l'experiència lectora.

3. Un cabdell de fil màgic. Aquest àlbum de la mont-rogenca Judit Robert i il·lustrat per Evelyn Roca està esdevenint un dels llibres infantil catalans a tindre en compte d'enguany. Després d'obtindre un premi a la Llança de Sant Jordi per la coberta, i les múltiples presentacions arreu del país i fins i tot a Madrid, aquest mes d'agost s'ha dut a terme la segona edició. A setembre també hi serà d'actualitat: es presenta el dia 5 a la Setmana del Llibre en Català.

4. Sobre el caballito de madera. Sens dubte, l'estiu és un moment immillorable per abocar-se a una bona novel·la de viatges com la que ens proposa la costa-riquenya Andrea Aguilar-Calderón a partir del seu dadaísta recorregut per mig Europa. Va ser Premi Ciutat de Benicàssim, un guardó que està ben d'actualitat: s'ha convocat la 10ena edició a la vegada que en breu s'editarà el guanyador de la 9ena.

 5. La dona sense ulls.  El que va tancar divendres va ser el Premi Ciutat de Mallorca, tot cercant el llibre que rellevarà aquesta novel·la. Mentre, però, Rosa Font i Massot està presentant l'obra en diversos escenaris, con ara el Punt de Lectura d'Agullana. Una història emotiva i punyent, que reivindica les dones artistes oblidades. A l'octubre arribarà a les llibreries la seua traducció al castellà: "La mujer sin mirada".

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Serà que l'estiu ens dóna el temps lliure per descobrir noves receptes de cara a la tardor i l'hivern? Aquest llibre culinari ens permet recuperar un vell ingredient ben nostrat: la garrofa. I fer-lo partícep dels nostres àpats i postres. Un receptari ben original i arrelat al territori a càrrec de la Fundació Alícia i de diversos cuiners, restauradors i pastissers, que sens dubte ja forma part dels "obligatoris" per a tot amant de la cuina.

2. Estellés, de mà en mà. Francesc Anyó i Borja Penalba no s'han aturat en aquest estiu, i el seu espectacle poèticomusical ha girat arreu del territori, com a Calaceit la setmana passada. Acompanyant-los, hi podreu trobar aquesta antologia estellesiana juntament amb el disc de l'actuació en directe. Setembre serà, de nou, el mes d'Estellés i projectes com aquest, i l'interés que desperten, fan palesa de la vigència del de Burjassot.

3. Els dolços i els salats dels forns de Vinaròs. L'abril de 2010 es publicava aquest receptari centrat en la tradició dels forners i pastissers de Vinaròs, al Maestrat, signat per Juanjo Roda, Josep Àngel Guimerà i establiments con Ca Farga i Ca Massita. Com la resta de receptaris de la col·lecció La Teca, aquesta obra es manté tan actual com fa quatre anys, i ens permet conéixer un poble i la seua gent a partir de les seues menges.

4. La cuina de les Terres de Mestral. I d'un dels primers "teques" saltem a l'últim a unir-se a la llista. En aquest cas la protagonista és la zona coneguda com les Terres de Mestral: Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip, amb la clotxa com a bandera culinària. De nou la Fundació Alícia combina tradició i innovació per crear un receptari variat i saludable.

5. La cuina de la Tinença de Benifassà. En aquest cas, a l'interés que desperten els llibres de cuina cal sumar-li que esta obra ha estat un dels revulsius culturals al nord valencià durant aquest estiu, amb set presentacions, cadascuna per cada poble que hi ha a la Tinença. Luisa Viñas ha realitzat un treball de recuperació de la cuina tradicional d'aquest territori muntanyenc i dur, sent a la vegada, la recuperació de velles costums.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada