El receptari tradicional de l'àrea formada pels municipis de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip, a cavall entre el Camp de Tarragona i la Ribera d'Ebre, ha estat el protagonista del darrer article que la comunicadora especialitzada en gastronomia i enocultura Ruth Troyano ha publicat al seu blog-
D'entrada, la ressenya hi destaca l'apartat corresponent a la clotxa, símbol culinari de les Terres de Mestral, la qual ocupa la segona part del llibre: un seguit de variacions sobre l'àpat tradicional ideades per la Fundació Alícia, qui "ha trobat (en la clotxa) una manera de reenamorar als veïns amb el paisatge, d’enaltir la gastronomia domèstica i de fer visible alhora que una altra economia és possible", tot referint-se als pobles compresos en l'obra.
Per a la confecció d'aquest article sobre "La cuina de les Terres de Mestral", Troyano ha qüestionat Jaume Biarnés, cap de cuina d'Alícia, qui ha fet cinc cèntims de la gestació del receptari i ha exposat l'estreta relació entre la gastronomia i el territori: "Sempre és latent la necessitat de tornar als orígens i és cíclica. La necessitat de lligar-se amb el territori a través de la gastronomia sempre hi és. Quan més deslocalitzat estàs, més vincles de pertinença et calen i la gastronomia n’és un. Amb la crisi ens tornem més conservadors.", assenyala Biarnés.
L'extensa i completa entrada de Ruth Troyano finalitza amb el paper del vi a través dels maridatges que duu a terme el sommelier Ferran Centelles amb les receptes de "La cuina de les Terres de Mestral", el qual apunta la proximitat de nou com a punt de partida.
Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada