dimarts, 29 de maig del 2018

Versos per reivindicar la mètrica i la rima. Vicent Penya parla a Levante-EMV de "L'efímer i l'etern"

Arran de la pròxima presentació de "L'efímer i l'etern" a Rafelbunyol aquest divendres 1 de juny, el diari Levante-EMV hi dedica un article a parlar del poemari guanyador del Vila d'Almassora amb el seu autor, Vicent Penya. 

L'escriptor exposa la dificultat que ha trobat per composar els versos que omplen el llibre, sempre pendent de la mètrica, tant pel que fa als sonets com als haikus i tankes. Tot just, en aquests poemes d'origen japonès és on Penya s'ha hagut d'esmerçar per trobar el mot idoni, ja que ha volgut crear-les amb rimes consonants, considerades les més complicades en un gènere que no sempre empra la rima.

"És un dels llibres que més m´ha costat treballar i publicar, però crec que l'esforç ha valgut la pena. Les mètriques i les rimes requereixen un treball intens, però el resultat final és molt satisfactori i jo pense que el lector ho apreciarà i valorarà", expressa Penya, qui tot seguit reivindica el formalisme poètic: "poden veure això com una preocupació formal pròpia d´altres segles, que ja està superada i passada de moda (però) precisament, en valencià, ens calen poemes amb mètrica i rima perquè no hi tenim tanta tradició".

A banda de l'estil, l'article també en parla de la temàtica de "L'efímer i l'etern", una obra "on les coses quotidianes del dia a dia que fugen ràpidament es barregen amb els temes de sempre com la mort i el pas del temps". Així, ho trobarem reflexions sobre la situació actual i la crisi, però també pensaments introspectius del jo poètic.

Podeu llegir la notícia sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada