dimecres, 9 de maig del 2018

"Es llig amb molta facilitat i és molt instructiva". Josep Usó parla de "Almassora i el seu entorn en la guerra del Francés"

Després d'una llarga sequera, el Premi d'Assaig i Investigació Local i Comarcal Miquel Egual-Vila d'Almassora va tindre obra guardonada en la passada edició. Va ser Francesc Agut amb el llibre "Almassora i el seu entorn en la guerra del Francés", un complet i divulgatiu estudi sobre la vida a la vila de la Plana Alta en aquests convulsos anys d'inicis del segle XIX. 

L'obra ha estat novetat aquesta primavera, i ja ha rebut algunes valoracions, com la que publica l'escriptor i crític Josep Usó al seu blog Des de la Plana. Com apunta, "he descobert tota una realitat que mai m’havien explicat", per a continuació exposar les rigoroses condicions que patien els almassorins i almassorines, i la resta de la comarca. 

En temps d’aquesta guerra, l’economia de la Plana era molt precària. Però el tractament de la població per part dels poderosos era molt pitjor. Malgrat les precàries condicions, se’ls exigien aportacions d’homes joves per a fer el soldat, i tota mena d’imposts: en diners, en menjar, en subministrament de tota mena o requisant cavalleries, carros i quan convenia immobles. Al mateix temps, es fa evident que no existia cap possibilitat d’oposar-se a un exèrcit com el francés. Fonamentalment, perquè davant d’un exèrcit nombrós, ben armat i ben entrenat, només es plantejava enviar homes desarmats (els soldats havien de dur les seues pròpies armes, si les tenien), els moviments de tropes eren totalment irracionals i els resultats desastrosos. Per descomptat, en cap cas es donava cap assumpció de responsabilitat per part dels nombrosos organismes que s’encarregaven de recaptar, malbaratar i enfonsar l’economia i el pervindre dels valencians. 

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada