dissabte, 26 de maig del 2018

"Un enigma que ens enganxa irremissiblement i que ens obliga a continuar llegint". Anna M. Villalonga parla de "Quimera"

L'escriptora i professora de la literatura Anna Maria Villalonga ha publicat una ressenya de "Quimera" al seu blog El fil d'Ariadna. D'entrada, defineix el nou llibre juvenil de Margarida Aritzeta com "una indagació vibrant i àgil, en clau de ciència-ficció distòpica, al voltant dels límits entre la realitat i la ficció."

"Quimera" és la història de Yubley, un cubà que aplega a una gran ciutat europea i es veu immers en una fugida pels túnels del metro, que el porten, de la mà d'una misteriosa jove, a una realitat paral·lela. "Un enigma que ens enganxa irremissiblement i que ens obliga a continuar llegint". Villalonga hi destaca la creació dels personatges que hi realitza l'escriptora vallenca, que "modela i amanyaga curosament i amb els quals ens sentim de seguida solidaris i identificats".

Es dona el cas que Villalonga és la Comissària de l'Any Pedrolo en el centenari del naixement de l'escriptor de la Segarra, i Manuel de Pedrolo està força present a "Quimera": en la dedicatòria de l'autora, en l'aparició d'un títol seu, que junt un altre d'Aldous Huxley són els únics llibres que es troben als quioscos de la realitat paral·lela, i és més, no és difícil trobar-ne similituds entre Yubley i el Dídac del Mecanoscrit del segon orígen.

"Quimera" és un text modern, amb un rerefons vinculat a la societat actual i amb un munt de qüestions importants que ens podem plantejar. Però també és un text per gaudir-lo com a criatures, construït al damunt d'un bagatge que compartim i que inclou tot allò que hem llegit o vist al cinema i a la televisió. Un enorme homenatge, curull de perspicàcia, que no us podeu perdre.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada