dissabte, 15 de desembre del 2018

Ha mort el poeta i lingüista Lluís Alpera

Ahir va faltar Lluís Alpera i Leiva, un dels grans noms propis de les lletres valencianes de la segona meitat del segle XX. Deixa com a llegat una extensa obra poètica que abasta des de l'any 1963 fins el 2017 i que va ser recollida tot just fa un any en "Ulisses i la Mar dels Sargassos", les seues obres completes publicades per Onada.

Alpera, nascut al barri del Cabanyal de València en 1938, en plena Guerra Civil, va irrompre en el difícil panorama de la literatura en valencià amb "El magre menjar", guardonat amb el Premi Salvat-Papasseït en l'any 1963, que seria seguit de "Temps entre llàgrimes", Premi València de Literatura. En aquests dos volums, Alpera deixa una poesia realista i de crítica social, compromesa: parla del poble, del pas del temps, l'amor i la mort, la pàtria, uns eixos temàtics que marquen la seua producció posterior, la qual tindría el seu gran auge entre 1985 i 1999, quan gira a cap a posiciones barroques i naturalistes. 

Fundador del Departament de Filologia Catalana a la Universitat d'Alacant, la ciutat que l'ha acollit, Alpera ha estat una referència de la recuperació del valencià a les comarques meridionals.

Des d'Onada Edicions volem transmetre la nostra condolença als familiars i amics d'una persona compromesa amb el país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada