dimarts, 18 de desembre del 2018

"Una recopilació de totes aquelles obres que no ens podem perdre". La Calamanda fa una crònica de la presentació de "Els dies gloriosos"

Per les pàgines de "Els dies gloriosos" hi passen grans cineastes, escriptors de casa i del món, músics de diverses generacions... Són els apunts de caire cultural que durant més d'una dècada el crític i divulgador literari Josep San Abdón ha publicat a les pàgines del setmanari La Veu de Benicarló i dels quals n'ha seleccionat una mostra representativa per confeccionar aquest nou llibre, que es va presentar el passat 14 de desembre a l'Espai Onada de Benicarló.

Un altre mitjà de comunicació del Maestrat, La Calamanda, s'ha fet ressò i ha escrit una breu crònica de l'esdeveniment. Així, acompanyat del professor i crític Carles Lluch i de l'editor Ramon París, s'hi va fer memòria del bullent panorama literari que va sorgir a Benicarló a la dècada dels 80, amb San Abdón com un dels seus artífexs principals.

Ja centrats en "Els dies gloriosos", Lluch ha apuntat que és un volum que es fa de bon llegir i ha destacat la capacitat suggeridora amb que San Abdón parla de tota mena de productes culturals: "gairebé una recopilació de totes aquelles obres que no ens podem perdre". El cinema és l'art més present en les reflexions de l'autor, que sovint li serveixen per copsar el temps passat entre el record de quan va veure una pel·lícula al cinema i quan se l'ha trobada, quasi per casualitat, en la televisió.

El cinema és el tema estrela i durant el llibre es fa referència a 79 pel·lícules. Josep San Abdón recordà com el cinema era un lloc de socialització quan era tan sols un adolescent. També va parlar de grans obres literàries i grans escriptors i, en concret, de la significació especial que té Miguel Delibes per a ell, ja que va ser el personatge amb el qual va descobrir la literatura. La música també va estar present i va nomenar grups i músics com “Al Tall” i “Raimon”, que afirmà que són el grup i el cantant, respectivament, que més voltes ha vist actuar en directe. D’altra banda, parlar de teatre per a Josep San Abdón és parlar de l’emoció que li genera els minuts abans de començar una funció fins que veu sortir al primer actor en l’escenari. I de la ràdio, finalment, confessà que és una de les seves grans passions. 

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada