dissabte, 27 d’abril del 2019

"El rebost de la llengua" es va presentar a Benicarló

El digital La Calamanda ha publicat una crònica de la presentació literària que va tindre lloc a Benicarló amb motiu dels actes per Sant Jordi. La Biblioteca municipal es va acaramullar de refranys i expressions populars gràcies al llibre "El rebost de la llengua. De dita en dita s'ompli la pica". Es tracta d'un projecte molt particular impulsat per Joan-Josep Sancho. El professor canareu és col·leccionista de dites, moltes d'elles a punt de desaparèixer, i de les centenars que ha recopilat n'ha escollit seixanta, les quals les ha encomanat a tants escriptors i escriptores per a que elaboraren un breu relat on la dita escollida fora la protagonista.


A més d'explicar algunes anècdotes en la seua recerca d'expressions populars, i recitar-ne algunes entre un públic que posava a prova els seus coneixements, Sancho va assenyalar que "cal protegir les variants dialectals com un tresor front a l'estandardització".

Junt Sancho, a la taula hi era Àlex Espuny. Seues són les fotografies que il·lustren la meitat de les dites, amb un estil molt particular, en blanc i negre i només amb objectes, Espuny ha traslladat en metàfores visuals dites com "Si tens ràbia, mossega ceba" o "Qui té padrins, lo bategen". Retratista d'ofici, apuntava que aquestes il·lustracions "han acabat conformant bodegons influenciats per el context històric que estem vivint a nivell de país i d’Europa. Una influència anímica a la qual se sumen els referents estètics propis de l’autor, Madoz i Joan Brossa. En aquest sentit, cal destacar que la inspiració japonesa també ha confluït en l’artista canareu, de la mà del benicarlando Javier Redón".

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Fotografia: La Calamanda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada