dilluns, 1 d’abril del 2019

El més consultat a Onadaedicions.com durant març

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de març.

FICCIÓ

1. El riu. Tot just aquests dies s'ha presentat un àlbum il·lustrat que és una autèntica obra d'art. Entre els versos que ens va llegar el tortosí Gerard Vergés, un dels noms propis de la poesia catalana de la segona meitat del segle XX, sempre ha destacat 'Parlo d'un riu mític i remorós', un homenatge a l'Ebre com a metàfora de la vida, la natura i el pas del temps. I amb aquests vímets, el reconegut il·lustrador Ignasi Blanch ha creat aquest llibre de grans dimensions, carregat d'emotives imatges amb el seu estil particular, que no deixen indiferent el lector.

2. La Germandat. Complot contra les dones. Ha estat una de les novel·les més reeixides i originals publicades en els darrers mesos dins de la col·lecció Narratives. Conegut sobretot per la seua tasca com a periodista (actualment com subdirector del diari Ara) David Miró entra en la ficció literària amb un thriller que explica la història del feminisme des d'un innovador punt de vista: el d'una misteriosa organització d'homes poderosos amb l'únic objectiu de barrar el progrés de les dones.

3. Quimera. Margarida Aritzeta és una de les veus literàries més consolidades en les darreres dècades, amb una bibliografia que abasta diversos gèneres. En aquest cas, hi correspon a la novel·la juvenil feta des dels postulats de la ciència-ficció, amb el resultat d'una història trepidant ambientada en un futur distòpic i tecnològic. El protagonista, Yubley, es troba de sobte en una ciutat desconeguda, en la qual hi topetarà amb personatges insòlits de tota mena.

4. Tropecientas trompas. Una gran acollida per a una doble estrena: la de l'artista Sergi Cambrils en el camp de la literatura, i la de la sèrie Minor de la col·lecció Narratives. De fet, l'apel·latiu de Minor està ben casat amb un llibre que es composa només de microrelats, d'a penes una pàgina, suficient per a que l'escriptor peniscolà explore emocions, sarcasmes, ironies, nostàlgies. Com diu el propi autor, mai no se sap de quin sabor serà el pròxim relat.

5. El mar de les ombres. Una novel·la d'aventures en el sentit més clàssic del gènere: uns protagonistes valents en busca d'un futur millor, un enemic mortal, un espai tancat i exòtic com podria ser un vapor camí d'Amèrica a principis del segle XX... Amb tot això, Joan Pinyol construeix una obra que es llegeix d'una revolada, i que ha tingut un notable èxit com a lectures prescriptiva.

 NO FICCIÓ

1. La línia del Cinca a la guerra civil. La literatura sorgida al voltant de la Guerra Civil espanyola sempre desperta interès entre el públic. En aquest cas, està perfectament justificat pel caire inèdit de la investigació que han dut a terme quatre autors, David Tormo, Josep Maria Pérez Suñé, Miquel Sunyer i Pere Rams, per rescatar de l'oblit les línies de fortificacions que va construir la Generalitat de Catalunya al front d'Aragó, que abastaven des del Pirineu fins els Ports de Tortosa, i de les quals encara es poden contemplar un bon nombre d'elles.

2. Maquis i masovers. Aquest ha estat un dels llibres més venuts del catàleg d'Onada en l'any 2018, i és que, com dèiem, la guerra civil i la postguerra és un tema que captiva el públic. L'historiador castellonenc Raül González Devís efectua una ullada panoràmica per la difícil vida dels guerrillers de l'AGLA, amagats per les muntanyes del País Valencià, Aragó i Catalunya, i la relació amb els masovers, la qual com assenyala el subtítol, hi quedava entre la supervivència, la resistència i el terror.

3. Històries de cuina. Plats i relats. Dotze ingredients i estris de la cuina universal serveixen d'excusa per bastir dotze relats divertits, curiosos i divulgatius sobre les seues procedències i possibilitats, i a la vegada, s'acompanyen d'una trentena de receptes que reinterpreten la gastronomia tradicional mediterrània. Una original proposta a càrrec dels divulgadors culinaris Òscar Gómez i Lluís Rey que els hi va valdre el III Premi de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló.

4. El Maestrat i els Ports de Morella: una història lingüística. D'on prové el valencià que es parla a les comarques del Maestrat i els Ports? En aquest nou llibre, el lingüista Lluís Gimeno busca en les arrels de les llengües que han passat per aquest territori, com l'iber, el llatí i l'àrab, fins aplegar al català tortosí trasplantat arran de la conquesta cristiana. A partir d'ací, detalla les particularitats de la variant del nord valencià, tot comparant-la amb la resta de llengües romàniques.

5. Joan Fuster per a joves. Un clàssic és un clàssic i sempre està d'actualitat. Amb Joan Fuster no hi ha discussió: la seua obra perdura amb el pas de les dècades i manté la vigència tot buscant claus o interpretacions a circumstàncies d'ahir que se succeeixen avui en dia. Aquesta és una antologia pensada per a un públic juvenil en la que l'antòleg, l'escriptor i professor Salvador Vendrell, s'ha centrat en la vessant més assagística de l'intel·lectual de Sueca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada