dilluns, 15 de juliol del 2019

La revista Mètode ressenya "Cuando llega la hora", l'assaig de Miguel Ángel Sabadell sobre la ciència i el mite entorn de la mort i el més enllà

"Què es diu en 200 pàgines de divulgació científica sobre la mort sense provocar cap badall d’avorriment?" Aquesta és la pregunta que la periodista científica Sara Moreno llança en l'article "La curiosa ciència de zombis i vampirs", publicat al nou número de la prestigiosa revista Mètode, de la Universitat de València. Moreno ressenya "Cuando llega la hora", l'assaig amb el qual l'astrofísic Miguel Ángel Sabadell va obtindre el Premi de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló, i en resposta a la qüestió plantejada adés, la pròpia autora es respon de seguit: "el gran ventall de temes que tracta".

I aquest és un dels motius pels quals Moreno veu assenyada la concessió del Ciutat de Benicarló al divulgador de Salamanca. Un altre és l'estil literari de l'obra, "capaç de fer jocs malabars amb l’humor i el rigor científic per captivar el lector en aquesta poc assídua faceta de la divulgació de la ciència", i en tercer lloc, "la profusió de fonts documentals per a cada un dels temes tractats. L’autor du a terme una anàlisi exhaustiva de qüestions culturals actuals que tenen el seu origen en l’inevitable perspectiva de la por envers els morts i, també, els «no morts»". I així aplega a personatges fantàstics de zombis i vampirs nomenats al títo, que formen part de la cultura popular des de fa segle.

El lector trobarà resposta a preguntes com ara com reac­cionen els bacteris del nostre interior quan el destí els desnona del cos humà, o quina part de nosaltres resulta deliciosament atractiva a les mosques del formatge i als escarabats i, fins i tot, en alguns moments potser voldrà perfumar-se per tal de neutralitzar les olors de putrefacció que l’autor descriu amb una excel·lent minuciositat. 

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada