dimarts, 2 de juliol del 2019

"Un món potser no tan irreal". Pere Martí parla de "Quimera", la novel·la juvenil de ciència-ficció de Margarida Aritzeta

El crític Pere Martí ha dedicat una anàlisi a "Quimera", la darrere novel·la juvenil de Margarida Aritzeta, que apareix publicada al periòdic El 3 de Vuit. Amb el títol "Un món potser no tan irreal", Martí ressenya aquesta narrativa enquadrada en el gènere de la ciència-ficció, que recupera l'anomenat cicle cubà de la reconeguda escriptora vallenca. Explica, com apunta l'article, les aventures d'un jove, el Yubley, perdut en una ciutat distòpica, a la recerca de personatges ben singulars que el puguen traure d'aquest espai perillós.

En la crítica, Martí troba un paral·lelisme amb un altre gran nom de la ciència-ficció en català, Manuel de Pedrolo: "Aritzeta, com Pedrolo, no fa una novel·la de ciència ficció per entretenir, la fa per a aquells a qui agrada la reflexió filosòfica i científica, a qui agrada descobrir-hi idees que els ajudin a entendre millor el present i, sobretot, el futur. I Aritzeta se’n surt: omple l’obra de reflexions ben imbricades en la trama; crea una atmosfera gairebé asfixiant que arrossega; apunta i insinua fins i tot en els moments de clara denúncia, perquè, com ha dit en alguna ocasió, no pel fet d’escriure per a nois i noies s’ha de ser menys exigent".

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant sobre la imatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada