dijous, 28 de juny del 2012

"No tindràs el cor a una hemeroteca". Antoni Riera parla d'Els cossos oblidats

Antoni Riera ha ressenyat "Els cossos oblidats", el poemari amb el qual Salvador Iborra va guanyar el Ciutat de Sagunt 2009. L'ha publicat a Forma, Revista d'Estudis Comparatius, Art, Literatura i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra.

Riera, que coneix els escrits iborrians de la seua col·laboració a L'Espira i d'antigues lectures del llibre, aborda a través del text la figura del poeta (en majúscules a la ressenya).  Recòrre la nocturnitat dels seus versos: "La nit em va entrar per la sang" ens recorda a les primeres contrades del poemari. Una nit on hi ha l'amor i el sexe, "les oportunitats perdudes o les aprofitades". A més a més, també recorda la consciència i la voluntat com marques del poeta.

Iborra té una poesia que sap ser densa, que conta les coses de manera discursiva, amb profusió d’adjectius i d’imatges metafòriques i sinestèsiques, amb gust pel vers allargassat, que més que dir, conta, s’expressa i s’exclama. És Iborra, també, el poeta cívicament i nacionalment compromès, el que s’alinea amb els homenots valencians com Fuster, Valor, Guarner o Estellés, cappares d’un “indret amarg de llengua i cultura catalanes encara, controvertida pàtria que molts la voldrien abandonar per sempre”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada