dimecres, 20 de juny del 2012

"A l'altra banda del foc", el conte ebrenc per a la festa de Sant Joan

La Diada de Sant Joan és una festivitat que se celebra arreu dels nostres pobles i comarques, un moment màgic amb el qual, mitjançant el foc purificador, deixem enrere la primavera i entrem al nou estiu. La nit més curta de l'any està carregada de llegendes i éssers fantàstics que li atorguen eixe caràcter i ambient únic que només Sant Joan és capaç de transmetre, dins del ric calendari festiu que hi gaudim.

A la Ribera d'Ebre també hi tenen lloc les festivitats joanenques. Entre elles, hi ha la de Flix. Al llarg de tota la vespra, focs i traques es combinen amb actes culturals, que culminen amb la foguera, ben a prop de l'Ebre. Aquest escenari és el que enceta el conte "A l'altra banda del foc", amb el qual la mestra i escriptora Laura Mur va voler retre homenatge a les festes dels pobles petits.

Mur és flixanca, i coneix el simbolisme i la popularitat de la Festa de Sant Joan a la seua vila. L'emoció que desperta en grans i, sobretot, en els menuts, és el punt de partida del viatge que el iaio Ramon farà per retrobar-se amb el Martí, el seu nét perdut. Un viatge que no serà espacial, sinó temporal, per les diverses festes i celebracions que marquen el pas dels mesos a Flix i qualsevol poble ebrenc: la Castanyada, Nadal, Pasqua, Sant Jordi, etc. i on s'hi trobarà tota mena de personatges de les tradicions populars que l'ajudaran, o tot el contrari, en la seua recerca. 

Màgia, festa i tradicions. Un perfecte combinat que ens proposa la Laura Mur per encetar l'estiu amb una bona lectura a la fresca. I per a fer un tast, tot seguit podeu llegir els dos primers capítols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada