divendres, 27 de febrer del 2015

Preparant novetats: "La comèdia dels quatre quadres" de Núria Casado

 

Una jove actriu irromp en una emblemàtica sala de teatre mentre un director de reconegut prestigi intenta ultimar els darrers detalls tècnics la nit abans d’una estrena. El que sembla una trobada casual i efímera acaba derivant en una nit terriblement important per als dos personatges, que marcarà el decurs de les seves vides. Estructurada en quatre actes separats cadascun per un període de quinze anys, l’obra ens mostra tres moments més culminants que expliquen les conseqüències d’aquella primera trobada i que, de passada, ens parlen de l’evolució del món del teatre al nostre país des dels anys setanta, així com d’un amor embogit que adopta dos camins diferenciats i tràgics: el de l’amor romàntic, que un dels personatges de la peça mostra vers l’altre, i el de l’amor per la professió, que l’altre personatge demostra amb la seva passió, en estat pur, vers el mateix món del teatre. 

A partir d’una estètica aparentment naturalista on es dota els diferents signes teatrals d’un fort simbolisme —entre els quals juguen un paper important el cos dels actors, les configuracions d’espai escènic, la mateixa paraula, la música, i llenguatges propis del món de la dansa i el circ en moments puntuals—, l’obra es pot llegir com un poema dramàtic dividit en quatre estrofes, on la passió vital i el teatre s’uneixen de la mà tot creant una bellesa perillosa, com la que evoca una artista que balla, valenta i vulnerable, capgirada en un trapezi. 

Núria Casado i Gual és professora de la Universitat de Lleida, on imparteix classes de teatre i literatura en anglès. En l’àmbit de la creació artística, és cofundadora de la companyia Nurosfera des de 2004, dins la qual ha exercit primordialment d’intèrpret, així com de dramaturga d’alguns dels seus muntatges. És autora de diverses obres de teatre originals, de les quals han estat publicades les següents: MusiCat: peça sobre la història de Catalunya per a cinc músics i una actriu; Estimada Sarah (guanyadora del Premi Les Talúries 2010 al Millor Text Teatral); El Projecte Dànau i Ostranenie (que va rebre el VII Premi Lluís Solà i Sala el 2014). La comèdia dels quatre quadres, que va ser guardonada amb el Premi de Teatre Pepe Alba 2014 de la Ciutat de Sagunt, és la seva cinquena obra publicada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada