Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres
més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el
passat mes de gener.
FICCIÓ
1. Un dia en la vida d'Ishak Butmic. Aquesta obra, apareguda originalment a mitjans de la dècada dels 90 i recuperada ara fa un any per a la col·lecció Maremàgnum, és una de les aproximacions literàries catalanes més acurades i emocionants cap a la guerra dels Balcans. Jordi Tiñena va ambientar una jornada qualsevol del menut Ishak durant el setge de Sarajevo amb una novel·la dura i captivadora que no deixa ningú indiferent.
2. Ningú no mor. En gairebé l'any i mig que duu a les llibreries, la proposta de Joan Pinyol ha esdevingut una lectura ben apreciada a diversos centres educatius, tal i com hem vist recentment, tot i que és una obra oberta a tots els públics. L'autor capelladí ens fa entrar en un terreny de misteri i de por al voltant d'una senzilla investigació al torn l'aniversari d'un institut.
3. Quan truquen de matinada. Una altra obra que ha reeixit al carrer i a les aules és la que ens proposa Salvador Vendrell, un relat que aborda fragments de la memòria històrica valenciana des de la visió d'en Pere, un escèptic historiador i periodista, i dels records de l'anarquista Camil Albert. Vencedora al Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, ara ha incorporat una ruta literària pels escenaris de la novel·la, que es pot accedir en aquesta web: http://blogscat.com/quantruquendematinada/
4. La lluna de Praga. En Jordi Santasusagna també ha dut recentment la seua obra a les aules, en concret a les de Cardona, dins del programa de Lletres a les Aules. A l'igual que les anterior, estem davant d'un llibre apte tant per a lectura prescriptiva com per a qualsevol mena de públic, gràcies al ritme i a l'acció que l'imprimeix l'autor. La història, que gira sobre les ciutats de Manresa i Praga, endinsa els dos personatges en una trama que obrirà interrogants sobre el seu passat.
5. El cas Peníscola. Junt al Ciutat de Sagunt, l'altre premi de narrativa valenciana de referència que aplega cada primavera és el Vila de Puçol. I mentre esperem el que hi és a punt d'eixir del forn, encara podem gaudir de l'última novel·la guanyadora, aquesta obra detectivesca que ha composat Manel Joan i Arinyó a partir d'un fet real i ambientat en un escenari carregat d'història, misteri i personalitat: Peníscola, la Ciutat en el Mar.
NO FICCIÓ
1. Reset RTVV. Les presentacions de l'assaig del Col·lectiu Ricard Blasco s'han représ en aquest any nou, amb actes a l'Eliana, Algemesí i a Barcelona. Aquest darrer ha estat el primer celebrat fora del País Valencià, i va despertar una bona expectació i ressò entre els mitjans catalans, com Catalunya Ràdio o el diari Ara, entre d'altres. En uns mesos clau per a la política valenciana, la qüestió i el debat de la ràdiotelevisió pública interessa cada cop més; amb to acadèmic i divulgatiu, el llibre apunta un nou model que recupera la idea de servei públic.
2. La Santantonada de Forcall. Gener és el mes de Sant Antoni a molts indrets de les nostres comarques, i una de les celebracions úniques que tenen lloc per aquesta festivitat és que la ocòrre a Forcall, a la comarca dels Ports, on la tradició es remunta segles enrere esdevenint un espectacle entorn del foc. Ara fa quatre anys, diversos forcallans (Juan Manuel Segura, José Ramon Gil i Francisco Chervet) van composar aquesta obra que, amb text i imatges, recórre els actes de la Santantonada d'ara i de sempre.
3. 80 anys de futbol a Campredó. Una obra modesta que continua fent-hi presència a l'escalafó. L'autor i activista cultural campredonenc Emigdi Subirats ens proposa un passeig per la pràctica de l'esport rei al seu poble, a la vora de l'Ebre, a partir de la història, dels equips, dels jugadors, entrenadors i directius, i dels partits que han conformat aquest nexe d'unió entre generacions i un veritable símbol local al voltant del baló.
4. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Un mes com aquest, de l'any 2012, la seu de la Fundació Alícia al Món Sant Benet acollia la presentació d'aquest receptari que conjuntava receptes d'aquest centre de recerca culinària amb les propostes de diversos cuiners i pastissers del territori. Això ha donat pas a un dels llibres de cuina en català més reeixits dels darrers temps, gràcies a la seua originalitat i fixar-se en un producte tan nostre com subestimat, la garrofa.
5. Antologia de Joan Fuster. Llegir Fuster mai no passa de moda. La vigència dels seus escrits, punyents com quan van aparèixer per primer cop, es palesa en aquest recull de textos del suecà seleccionats pel professor Vicent Terol, i que composen un bon pòrtic per accedir al vast llegat intel·lectual de Fuster i a descobrir l'amplitud dels seus temes i coneixements, "imprescindibles", tal com assenyala el títol de la col·lecció.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada