dimarts, 10 de febrer del 2015

"Estanislau Ulldemolins: el poeta que cura". Ressenya al blog Lectures mil

El blog Lectures mil ha publicat una ressenya del llibre "Estanislau Ulldemolins. Metge i poeta", la biografia d'aquest personatge canareu a càrrec de Joan-Josep Sancho i Agustí Bel, que es completarà pròximament amb un segon volum amb l'antologia poètica d'Ulldemolins, uns papers que van romandre amagats durant dècades i que han motivat la publicació d'aquesta obra.

Tal com recorda l'autora del blog, el projecte parteix de la troballa de Anna Maria Ulldemolins, la filla d'Estanislau, d'uns vells manuscrits de son pare, uns poemes que va compartir amb Sancho. "Després d'haver-los llegit per primer cop, encara que alguna de les composicions resultava inintel·ligible, l'opinió del professor de català jubilat va ser contundent. Aquells poemes havien de publicar-se. Joan-Josep Sancho va reunir-se amb Agustí Bel i tots dos no van tenir cap dubte que, en aquells papers vells, hi havia una història més que configurava la Història d'Alcanar, l'últim o primer poble del Principat", explica.

A continuació, hi fa un breu repàs per la intensa vida d'aquest metge nascut a Alcanar que va estudiar a Barcelona i París. Ulldemolins hi va sofrir la Guerra Civil, l'exili i la Segona Guerra Mundial, i al seu retorn a la seua vila natal, va patir la injustícia i la repressió que li van costar gairebé dues dècades per poder exercir la seua professió. Avui en dia, Alcanar el reconeix amb la denominació del centre de salut, que comparteix amb el doctor Forner.

Agustí Bel i Joan-Josep no només relaten les experiències vitals del doctor Estanislau sinó que, a través del metge canareu, faciliten una visió més àmplia d'aquells temps tan significatius. Les peripècies d'Estanislau són descrites amb pincellades de la vida quotidiana i dels seus mites a través de l'esport, del cinema, de la política, de les calamitats bel·licistes ... Tot plegat conforma un mosaic bastant entrellaçat. Les dues classes de vicissituds, la personal del doctor Estanislau i la col·lectiva dels primers anys del segle XX, són descrites amb un to amè que fa que el lector adquireixi un interès creixent.

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada