dilluns, 6 de novembre del 2017

"Un llibre d’una gran amenitat, escrit amb intel·ligència i des d’una òptica no-nacionalista". Manel Alonso parla de "L'única passió noble"

El crític literari Manel Alonso ha dedicat un article a "L'única passió noble", el llibre amb el qual Joan Garí va obtindre el Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló, primer, i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, després. Es tracta d'un assaig, en el sentit més genuí del terme, en el que l'autor de Borriana reflexiona sobre els valencians i el seu país a través de la mirada de dos grans assagistes: Joan Fuster i Michel de Montaigne. Precisament, el pensament de Garí s'estructura a partir d'una conversa, fictícia, amb la vinatera Madame Mähler-Besse, propietària de la torre on l'intel·lectual occità va escriure els 'Essais', i amb qui Garí sí va tindre una trobada fortuïta.

Alonso, en la ressenya, destaca el paper de reflexió sobre la literatura, la llengua i la política valenciana amb el bagatge de  Garí: "una gran formació, sobre les seues lectures, una gran curiositat intel·lectual, una mirada escèptica sobre la realitat que l’envolta, i una personalitat molt marcada". Així, "des del Perigord, reflexiona sobre literatura, l’obra i la figura de Montaigne i de Fuster, la relació que mantingueren cadascú amb la seua llengua materna i amb la societat de la qual formaren part, i ho fa d’una manera incisiva i intel·ligent, sempre pendent del detall que li acaba donant la pinzellada humana i definitiva al retrat de cadascun dels personatges que apareixen en l’obra", assenyala Manel Alonso, qui també fa esment de l'estil àgil, amè i punyent propi de Joan Garí.

'L’única passió noble' és un llibre d’una gran amenitat, escrit amb intel·ligència i des d’una òptica no-nacionalista a través de la qual fa balanç del país i de la seua cultura, així com de les relacions de l’intel·lectual amb la societat i el poder. L’única passió noble per a Joan Garí és el pensament lliure, la literatura i la llengua que li són matèria primera. 

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada