dimarts, 28 de juny del 2011

L'estiu és temps de lectura

Diuen que a l’estiu, tota cuca viu. El que sí és cert és que els tres mesos que ens venen per davant són el moment de l’any per excel·lència per gaudir de l’oci i de les aficions. Dies més llargs, bon oratge i les vacances hi contribueixen. La lectura és un dels ingredients bàsics d’aquesta oferta d’activitats estivals: des de la platja fins sota l’ombra d’un bon arbre, al bell mig de la muntanya, el llibre és un company gairebé imprescindible per traure profit d’aquest esbarjo asolellat.

Lectures per als més menuts

Amb l’escoleta o el col·legi tancat fins setembre, la canalla troba en els contes un passatemps excepcional per a continuar aprenent sense deixar de fruir. A més a més, com que els pares i les mares també disposen de més temps lliure, poden compartir amb els nans i nanes aquestes primeres lectures, elementals per forjar en el xiquet i xiqueta el gust per la lletra.

Aventures per als joves

Estiu i adolescència són quasi dos termes indestriables. La fi de l’institut i de la munió d’activitats extraescolars que omplin l’agenda deixen pas a immenses quantitats de lleure, que fins i tot pot derivar en un avorriment del tipus “I ara què faig?” La solució la podem trobar en una bona novel·la d’aventures dedicada al públic juvenil. Relats trepidants que enganxen el jove lector des de la primera fulla i el posen en la pell de personatges de tota mena: fantàstics, romàntics, quotidians, surrealistes...

De tot un poc per als adults

Pel que fa al següent esglaó, tot és possible. De juny a setembre hi ha temps (o hauria d’haver-hi temps) per remenar a consciència la prestatgeria de la llibreria i de la biblioteca, o per prestar-li atenció, al fi, a aquell llibrot que vam rebre a Sant Jordi. Fins i tot, pot ser un perïode per anar més enllà de la simple lectura: Internet ens brinda nombrosos blocs i fòrums de tota mena de literatures, i com no, la tradicional i insubstituïble tertúlia amb amics i companys, d’on s’extrauen les millors recomanacions que més tard ens acompanyaran a la platja, al tren, a la terrassa, etc.

I no ens quedem només en ficció

Fins ara hem parlat de la narrativa, però podem anar molt més enllà. Ens hem referit a la lectura com a oci en sí mateix, quan els llibres també actuen com a complement d’altres formes d’oci i de lleure. És el cas d’exemplars de temes històrics si ens interessa aquesta disciplina, o bé llibres de viatges per conèixer de primera mà altres indrets que podem visitar. L’oferta és amplíssima, inacabable, tants com per aficions pot tindre cadascú. I és que, d’una manera o altra, l’estiu acaba sent temps de lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada