dimarts, 22 de novembre del 2011

"Ara i sempre, Estellés". Ressenya d'Antoni Zaragozà al Posdata

L'article, publicat passat 11 de novembre al suplement cultural del Levante-EMV, abasta els diversos components de l'obra que han impulsat els professors i professores de l'IES Joan Coromines de Benicarló, Òscar Coll, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Francesc Delcastillo. Antoni Zaragozà recòrre l'extensa nòmina d'autors (escriptors, músics, estudiosos...) que van aportar el seu gra de sorra a les conferències estellesianes del passat 2010 i que ara veuen la llum en el llibre "Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló". "Aquest llibre, confegit com una mena de guia divulgadora dels actes de les jornades d’homenatge a Vicent Andrés Estellés, és també, per la qualitat innegligible dels intervinents que hi escriuen, un estudi remarcable, malgrat la seua brevetat, de l’obra estellesiana", apunta Zaragozà.

L'autor de la ressenya també aprofita la novetat editorial per a recordar els inicis del poeta de Burjassot, allà als anys cinquanta, i qualifica el seu estil de quotidià i planer, arrelat a la terra i al poble:

"La poesia d’Estellés, de bon principi, parla honestament de les coses quotidianes d’anar per casa, escriu del poble i sobre el poble; a través de la textura dels seus versos podem tocar la pols del carrer, les fulles de les lletugues per terra, la calç de les parets, podem olorar el fem que nodreix els camps de conreu, els pimentons i les cebes torrats, l’olor d’oli fregit que ix dels bars, el del café acabat de moldre, el del pa acabat de coure… Tot en un llenguatge planer, utilitzant la llengua col·loquial que es parla en la seua comarca (l’Horta) farcint-lo de les imatges orals que escolta al carrer, al mercat, al camp, al taller, a la plaça, i de l’expressiu refranyer popular".

L'article sencer d'Antoni Zaragozà al Posdata es pot llegir tot seguit:


Presentació a València

Per la seua banda, els autors i autores de l'"Ara, Estellés" van oferir una presentació-recital del llibre-CD a la ciutat de València, concretament a l'emblemàtic edifici Octubre de la capital del Turia. Com a testimoni, dues imatges de l'acte, preses pel fotògraf Jesús Prats i Camps.



Pepa Àlvarez, Òscar Coll i Carme Alonso, tres quartes parts de l'autoria.


Les 12 cançons que acompanyen el llibre, obra de Ximo Caffarena i acompanyat per Quim Sanç

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada