dilluns, 21 de novembre del 2011

Salvador Iborra, el trobador del segle XXI

En una tarda de novembre, ja al capvespre, vora les Rambles on una riuada de gent sempre vagareja, l’Espai Mallorca de Barcelona acollia un càlid record per a Salvador.

Tot entrant a l’Espai, després de recórrer una galeria plena de lletres i cobertes de colors, i de badar per un xicotet vestíbul de productes d’aquesta terra tan mediterrània, tan blava i tan nostra com son Ses Illes, amb vins, sobrassades, melmelades, quelitas, i no sé quants plaers més per al paladar, vaig arribar a la cafeteria.

A poc a poc, la sala es va anar omplint d’amics, coneguts i lectors que no hi volien faltar. Els assistents, a poc a poc, van anar omplint les cadires, els tamborets, i fins i tot la barra del bar…

Després d’esperar breument la família de Salvador, vinguda des de les terres del sud, Eva Piquer va començar explicant-nos qui era Salvador, l’amic, el poeta, com l’havia conegut i què els unia. L’actor Jaume Comas ens va delectar posant veu i vida a les paraules d’en Salvador.

Tot seguit, es va visualitzar un vídeo on els qui no coneixíem Salvador ens vam poder fer una petita idea de com era a la universitat; de com alumnes seus adolescents recitaven els seus versos; el poeta recollint premis…

Es va continuar amb una tertúlia on Sergi Sancho, Orland Verdú i Sebastià Benassar ens apropaven al poeta Iborra amb anècdotes i vivències comunes. De quan es van conèixer fent un màster a Barcelona, a Petrer, o a Mallorca respectivamente.

En Jaume Comas ens va tornar a fer una lectura de més poemes. I, a continuació, diversos amics com Antoni, Pau i Isabel, ens van fer més nostre en Salvador mentre ens narraven moments que havien compartit amb emoció continguda i amb alguna veu trencada. Un altre cop, Jaume Comas va tornar a delectar-nos amb una darrera lectura que va finalitzar amb els versos d’“El pont sobre Mersey” que tant agradava a Salvador i gust compartit amb Sebastià.

Finalment, l’autor mallorquí Petit (Joan Castells) va omplir de música l’Espai que, a poc a poc, van fer seu els amics i que ara ja és d’en Salvador.

Crònica de R.M., qui va assistir a l'acte d'homenatge a Salvador Iborra a l'Espai Mallorca, passat divendres.

L'homenatge, en els mitjans de comunicació

Diversos mèdia del país s'han fet ressó dels dos actes en record del poeta valencià, un a Barcelona i l'altre, dissabte, a la seua ciutat natal.

De l'homenatge a l'Espai Mallorca es pot veure el vídeo que ha penjat Vilaweb TV, un extens resum amb les intervencions de Sebastià Bennassar, Orland Verdú i la resta de participants.

Per la seua banda, Cristina Savall escrivia l'article "El club del poeta mort" a El Periódico, una crònica de l'acte del divendres, en la qual ens descriu Salvador Iborra mitjançant els testimonis d'amics, familiars i coneguts.

"Bennasar, Orland Verdú, Sergi Sancho, Pau Vinyes, Antoni Trobat, Anna Cortils i Bel Olid van compondre un emotiu retrat del poeta del desamor, el cavaller medieval del segle XXI, un passejant a qui sempre acompanyava una llibreta, on traçava el mapa d'aquell territori mental que convertia en poemes. A vegades fumava en pipa. Els llibres eren la seva finestra al món. S'enamorava amb facilitat. Seductor, viatger, periodista de crònica negra al Diari de Balears, on li deien el Dostoievski per la qualitat literària dels seus relats. Culte, de gustos extravagants. Li agradava escoltar cançons de Demis Roussos per internet i entonar Lili Marlen, cançó a la qual va dedicar un preciós poema. Trucava als seus amics a altes hores de la matinada. Era valent, conversador amè, melancòlic. Adorava Gabriel Ferrater."

No són els unics articles. Guillem Carbonell ofereix diversos vídeos a la seua pàgina. Per la seua banda, Núria Cadenes ha penjat un escrit curt i punyent al seu bloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada