dissabte, 12 de maig del 2012

Els referents clàssics del "Vitis vinifera cataloniae"

Els relats de Vicent Palatsí s'han detallat i analitzat des de diverses vessants. La vessant enològica, per exemple, fent referència als vins que hi apareixen i el seu paper dins dels contes. O la vessant eròtica i la seua forma d'expressar-la a través dels personatges. També una vessant territorial, connectada amb la primera, atès que els vins corresponen a les més diverses contrades catalanoparlants: de la Franja a l'Alguer, del Carxe a la Catalunya Nord.

Però, el que és novedós és parlar del "Vitis vinifera cataloniae" des d'una òptica de cultura clàssica, encara que el mateix títol és llatí (el nom científic de la vinya vinícola junt a l'adjectiu català llatinitzat) i la coberta representa un fresc que es va descobrir a Pompeia. Doncs aquesta vessant és la que ha desenvolupat el bloc Biblos, dedicat a buscar, explicar i difondre referents clàssics en les novetats literàries.

Quan tens el llibre a les teves mans el que et crida l’atenció és la portada: una imatge molt sensual, podrien dir eròtica, que et fa obrir els ulls. És el que veig? doncs sí, ens hem de deixar de falsos tabús i mirar i dir les coses pel seu nom: un home i una dona , lleugers de roba i amb tots els seus atributs a l’aire. És un fresc de la ciutat de Pompeia del segle I. trobat a la CASA DELS EPIGRAMES i mostra l’assetjament d’un sàtir no rebutjat per una mènade. Aquí hi tenim un altre referent clàssic importantísim , ja que Pompeia ha estat i serà la font d’informació més important del món antic en tots els aspectes de la vida.

A més de la coberta, el bloc també s'hi fixa en les cites d'autors com Petroni o Apuleu que encapçalen cada relat, relacionades amb les temàtiques de "Vitis vinifera cataloniae". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada