divendres, 25 de maig del 2012

"Un pont sobre el meridià": la tarja de presentació d'una societat literària

El proper diumenge 27, la Fira del Llibre de Vila-real serà l'escenari de presentació del llibre "Un pont sobre el meridià", un recopilatori de tretze relats a càrrecs de part dels components d'El Pont. Cooperativa d'Escriptors del nord valencià. A l'acte hi acudiran un grapat dels participants en l'obra, entre els quals s'hi troba en Toni Pitarch, qui s'ha fet ressò al seu bloc Des de Vila-real.

Pitarch, que hi contribueix amb el relat 'L'apartament' aprofita l'article per buscar l'origen de l'obra col·lectiva en les diverses reunions d'autors i autores que van acabar de consolidar El Pont, i on el llibre fa el paper de "tarja de presentació de la societat literària" a la qual hi representen. Una societat arrelada a unes comarques que giren al voltant del Meridià de Greenwich, el qual, a la seua vegada, seria la coordenada espacial dels relats. La temporal, per la seua banda, ve marcada pels temps actuals.

Una vegada editat i després de llegir els tretze relats, els objectius inicials del llibre s'han superat amb escreix si partim de dues dades objectives: cada narració tracta temàtiques ben diferents i personatges ben dispars, però totes conflueixen en un context incert marcat per l'actualitat més immediata que -això sí, encara que sempre supera la ficció- es retratada, a cada moment, des del punt de vista subjectiu que li ha interessat ressaltar a cada autor/a, és a dir, amb certa dosi d'ironia, d'humor, d'acidesa, de reivindicació ètica i, fins i tot, de totes aquestes coses conjuntament, davant una hedonista societat mediterrània que tant ens agrada i, a la vegada, tant ens decep... 

L'article sencer de Toni Pitarch es pot llegir tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada