dijous, 3 de maig del 2012

"Món animal" i "Apunts d'altres mons", a Una temporada de ficció

Quadern, suplement cultural que edita cada dijous l'edició valenciana d'El País, va dedicar pràcticament el seu número del 26 d'abril al cinquantenari de la publicació de "Nosaltres els valencians". Però, més enllà de Joan Fuster, un article de Francesc Calafat feia resum dels darrers mesos en la literatura valenciana en llengua pròpia.

A "Una temporada de ficció", l'autor qualifica de "curs fecund" el que ha donat de si en les lletres valencianes, amb autors i autores novells i consolidats que han desenvolupat els gèneres més diversos: la intriga, el drama, la novel·la històrica, el relat de viatges, la ciència-ficció...

Dins del repàs, en Francesc Calafat hi assenyala dues obres editades per Onada: "Món animal", de Jordi Colonques, i "Apunts d'altres mons", de Berna Blanch. De la primera expressa que Colonques "s’atrinxera en la metralla literària" i "desenvolupa amb efectivitat una sàtira sagnant sobre el món actual per mitjà de personatges delirants o estampes demolidores sobre la venda ambulant i l’obsessió pels parcs temàtics".

Mentre, pel que fa a la primera novel·la del poeta catarrogí Berna Blanch, Calafat hi ressenya la seua "aposta pel gènere fantàstic" i com "per mitjà d’un seguit de monòlegs, presenta un ésser eteri que s’instal·la dins d’altres ésser vius per recórrer l’univers fins que aterra en l’interior d’un ésser humà".

L'article sencer de Francesc Calafat a Quadern es pot llegir tot seguit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada